Κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις μεγάλες διεθνείς αγορές, το ΧΑ παραμένει σε ανοδική τροχιά και συνεχίζει ασθμαίνοντας την προσπάθεια επιστροφής στα υψηλά 12μήνου, που σημειώθηκαν προ της πανδημίας και στην τελική φάση του πρόσφατο ράλι Νοεμβρίου- Ιανουαρίου.
Μετά από 4 ημέρες (μικρών) απωλειών οι βασικοί δείκτες ξαναπήραν σήμερα ανοδική κατεύθυνση, με κινητήριο μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς οι εξελίξεις στον κλάδο και τα αποτελέσματα της προσπάθειας μείωσης των κόκκινων δανείων είναι βασικοί παράμετροι διαμόρφωσης κλίματος στην αγορά.
Ομως η ανοδική κίνηση ερμηνεύθηκε ως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις κερδών, που οδήγησαν τους δείκτες σε τροχιά διολίσθησης, με αποτέλεσμα να τερματίσουν κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Η συνολική εικόνα της συνεδρίασης προβληματίζει, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι η περιοχή των 785 μονάδων παραμένει ισχυρή αντίσταση και θα συνεχίσει να αποτελεί “ανάχωμα” στις απόπειρες περαιτέρω ανόδου.
Στην περιοχή αυτή “σκόνταψε” και σήμερα ο ΓΔ, υερβαίνοντάς την πρόσκαιρα και τερματίζοντας χαμηλότερα, μετά από παρατεταμένη ενδοσυνεδριακή διολίσθηση.
Αρνητική η επίδραση από τις διεθνείς αγορές, αν και οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο DAX ανέκαμψε από -1,4% σε -0,4%, ο Dow Jones και ο S&P500 στη Walll Street χάνουν αυτή την ώρα 0,5%, στο -1% ο Nasdaq.
Στο ΧΑ αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προβληματισμού αποτελούν οι εξελίξεις στις τράπεζες, οι προοπτικές στην οικονομία - ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα - και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, που επηρεάζει ήδη την πορεία και τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Θετικοί καταλύτες οι επιχειρηματικές εξελίξεις και τα στοιχεία που διαρρέουν για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα που θα εμφανίσουν μεγάλες εισηγμένες εταιρείες.
Μετοχές και δείκτες
Οσον αφορά την δυναμική του ΧΑ, αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα καμπή, καθώς ο ΓΔ κινείται σε περιοχή που αποτελεί βραχυχρόνια αντίσταση, αλλά στη συνέχεια μπορεί να καταστεί σημαντική στήριξη – σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου.
Κατά τις εκτιμήσεις τους, είναι πολύ πιθανόν στην περιοχή αυτή να συνεχισθεί η συσσώρευση, ώσπου η αγορά να αποκτήσει σαφή κατεύθυνση.
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με -0,78% στις 775,35 μονάδες και εν συνεχεία πήγε μέχρι +0,94% στις 788,75. Μετά τις 14:30 πήρε καθοδική κατεύθυνση και τερμάτισε στις 781,99 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,07%.
Κατά 0,14% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.855,35 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με -1,34%, εν συνεχεία πραγματοποίησε εντυπωσιακό άλμα στο +3,42% και διολιθαίνοντας τερμάτισε χαμηλότερα, με κέρδη 1,93%. Στην πρώτη θέση η Alpha (+4%), που ανακοίνωσε σήμερα τελική συμφωνία με ξένο οίκο για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου κόκκινων απαιτήσεων 10,8 δισ. ευρώ και πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων Cepal. Ακολούθησε η Εθνική με +2,2%. Attica +0,6%, Πειραιώς και Eurobank +0,5%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +5,3%, Βιοχάλκο +4,2%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +3,2%, ΕΥΔΑΠ +1,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Aegean -4,3%, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ -1,5%, Motor Oil και Coca-Cola -1,2%, ΟΤΕ -0,9%, ΕΛΠΕ -0,7%.
Στα mid caps Ιντρακάτ +4,4%, MIG +4%, BriQ και Κρι-Κρι +1,5%, Autohellas +1%. Στον αντίποδα Πλαστικά Θράκης -3,7%, Ικτίνος -2,3%, Αβαξ και Cenergy -1,5%.