Επιχειρήσεις

Με μικρές ζημίες ο Φουρλής (ΙΚΕΑ, Intersport)


Οι επιπτώσεις της πανδημίας αποτυπώνονται στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και της κερδοφορίας του ομίλου Φουρλή, στον οποίο ανήκουν τα καταστήματα ΙΚΕΑ και οι αλυσίδες αθλητικού ιματισμού Intersport & Athlete's Foot.

Στο πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε μεγάλη κάμψη πωλήσεων και τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Στο γ' τρίμηνο με την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων η κάμψη επιβραδύνθηκε και ο όμιλος εμφάνισε κέρδη - τα οποία δεν ήταν όμως αρκετά για να υπερκαλύψουν τις ζημίες του εξαμήνου.

Ετσι ο όμιλος εμφάνισε στο 9μηνο ζημίες 3 εκατ. ευρώ (από κέρδη 7,9 εκατ. πέρυσι), ενώ στο γ' τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) πραγματοποίησε κέρδη 5,2 εκατ.  ευρώ.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ήταν 119,8 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο, μειωμένος κατά 9,3% από πέρυσι. Ο συνολικός του 9μήνου ανήλθε σε 279,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17,7% από πέρυσι.

Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) πραγματοποίησε πωλήσεις € 75,7 εκατ. στο γ' τρίμηνο,μειωμένες κατά 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Σε σύνολο εννεαμήνου οι πωλήσεις της ήταν 181,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 16,7% από πέρυσι.

Oι πωλήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 18,6% στο εννεάμηνο. Στις υπόλοιπες χώρες μειώθηκαν κατά 13,4%.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της ΙΚΕΑ (e-commerce) αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό και στις τρείς χώρες όπου δραστηριοποιείται (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο), ιδιαίτερα κατά τους μήνες εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο όμιλος διαθέτει συνολικά 8 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και δύο στη Βουλγαρία. Επίσης λειτουργούν 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ. Έξι από αυτά στην Ελλάδα, δύο στην Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.

Στη λιανική αθλητικών ειδών ( Intersport & Athlete's Foot), οι πωλήσεις ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο, μειωμένες κατά  5,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.. Οι συνολικές του εννεαμήνου ανήλθαν σε 97,7 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 19,4%.

Στην Ελλάδα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 10,9%. Στις υπόλοιπες χώρες σημειώθηκε μεσοσταθμική μείωση 28,9%.

 Ο Όμιλος FOURLIS αριθμεί σήμερα 139 καταστήματα στη λιανική αθλητικών ειδών.

Το δίκτυο καταστημάτων Intersport αποτελείται από 53 καταστήματα στην Ελλάδα, 34 στη Ρουμανία, 20 στην Τουρκία, 9 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο. Αντιστοίχως λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις (e-commerce) αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό στην Ελλάδα, ενώ το κανάλι ηλεκτρονικών πωλήσεων είναι ήδη σε λειτουργία και στις υπόλοιπες χώρες όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στο εννεάμηνο έφτασαν τα 39 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 56% από πέρυσι.

Ο όμιλος συνέχισε φέτος  τις επενδύσεις στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, των πληροφοριακών συστημάτων και τη λειτουργία των logistics centers, προκειμένου η επιχειρησιακή και εμπορική του λειτουργία όχι μόνο να συνεχίζεται απρόσκοπτα, αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα