Άμυνα & Διπλωματία

MED5: Κοινό πλαίσιο συνεργασίας αποφασίστηκε για το μεταναστευτικό


Σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας, με επιπλέον κοινοτικούς πόρους, έλεγχο των χωρών προέλευσης των μεταναστών και εντατικοποίηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης της ομάδας των MED5, (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας) σε σημερινή Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη για το μεταναστευτικό.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προήδρευε των εργασιών της Συνόδου, μίλησε για πολύ πλούσια και παραγωγική μέρα που κατέληξε σε κείμενο συμπερασμάτων.

Για καλά νέα που αφορούν στο ότι έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, χάρη στις προσπάθειες και της ισπανικής προεδρίας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που έχουμε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης συντονιζόμαστε, διεκδικώντας περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια» τόνισε, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει σωστή διαχείριση της μεταναστευτικής πίεσης ,τότε πραγματικά θα υπάρξει υπαρξιακό ζήτημα για την ευρωπαϊκή ενότητα.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, μετά από πολλά χρόνια ο ευρωπαϊκός νότος πρωταγωνιστεί και δεν ακολουθεί στις ευρω- εξελίξεις καθώς η Ευρώπη αποκτά νέο πλαίσιο για τη μετανάστευση και το άσυλο, χάρη στη βοήθεια των κρατών μελών , με λύσεις που θα λειτουργούν υπέρ των χωρών της Μεσογείου που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

«Συνεχίζουμε το πρόγραμμα των επιτόπιων επισκέψεων στην Αφρική, έχουμε ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Τυνησία , στην Αίγυπτο συνεχίζουμε τις συζητήσεις για συμφωνία και στην Τουρκία έχουμε μια εταιρική σχέση που θέλουμε να τη φρεσκάρουμε και να βελτιώσουμε».

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, ζητήθηκε επιπρόσθετο ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για τη μετανάστευση ενώ το Νοέμβριο θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το EU Talent Pool για τη νόμιμη μετανάστευση που θα φέρνει στην ίδια πλατφόρμα τις ανάγκες για εργασία στην Ευρώπη με τις διαθέσιμες προσφορές εργασιακών δυνατοτήτων μεταναστών από τρίτες χώρες.

Για γόνιμη συνεργασία που θα συνεχιστεί εξίσου δυναμικά και στο μέλλον μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, υποστηρίζοντας τη συνεργασία με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών ώστε να αποτραπούν οι ροές, πολιτική που όπως είπε, σώζει ζωές.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητες συγκεκριμένες συνεργασίες και συμφωνίες με τρίτες χώρες που εμπλέκονται σε μεταναστευτικές ροές και θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επαναπατρισμούς».

Πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί συνεργασίες χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Για ευρωπαϊκή λύση που απαιτείται συνολικά για το μεταναστευτικό μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι, τονίζοντας ότι η τωρινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη.

«Χιλιάδες άτομα διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα , δεν μπορούν οι διακινητές να δρουν χωρίς να τιμωρηθούν, χρειάζεται άμεσα ευρωπαϊκή λύση και σχέδια πρόληψης» είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι είναι αναγκαίες οι συνεργασίες με τις χώρες προέλευσης ώστε να αποτραπεί η ροή ανθρώπων που έρχονται και διακινδυνεύουν τις ζωές τους.

«Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι άσυλο θα παίρνουν μόνο οι πραγματικοί πρόσφυγες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα του, διευκρίνισε ότι χώρα διέλευσης του συνόλου των μεταναστών είναι η Λιβύη, αν και κανείς δεν είναι Λιβυκής καταγωγής και το 70% εξ αυτών είναι ασιάτες.

«Φέτος, σε σύγκριση με τον αριθμό αφίξεων, περίπου το 70% όσων αφίχθησαν παράτυπα, επέστρεψαν στις χώρες προέλευσης» ανέφερε.

Για το ίδιο ζήτημα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον κ.Ιωάννου, έχει επενδύσει αντιστρέφοντας το ισοζύγιο αφίξεων και αναχωρήσεων και καταφέρνοντας να έχουν επιστρέψει περισσότεροι απ΄όσοι αφίχθησαν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ο οποίος με δηλώσεις του στη Γρανάδα αντιτάχθηκε στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο κ.Σχοινάς τόνισε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρέπει να μελετήσει τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταστούν σαφές ότι η λήψη αποφάσεων γίνεται κατά πλειοψηφία.

«Προσωπικά, ως αρχιτέκτονας των προτάσεων για το άσυλο, θα ήθελα ομοφωνία όμως αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με όποιον δεν θέλει».

Κληθείς ο κ.Καιρίδης να σχολιάσει την κλιματική κρίση που θα έχει ως συνέπεια τους περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, το χαρακτήρισε τεράστιο ζήτημα το οποίο θα βγαίνει συνέχεια μπροστά.

«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και η Ευρώπη χρειάζεται να θωρακιστεί και αυτή την ισορροπία εκφράζει και το κοινό μας ανακοινωθέν» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα