Οικονομία

Μεγάλη άνοδος του δείκτη PMI στη βιομηχανία


Βελτίωση κατέγραψε τον Μάρτιο ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της S&P για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, σκαρφαλώνοντας κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αυτή η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί το τελευταίο δωδεκάμηνο. Η θετική εξέλιξη αποδίδεται στην βελτίωση των συνθηκών σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας και στην σημαντική αύξηση της παραγωγής, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο.

 Οι μεγαλύτερες νέες παραγγελίες και η εντονότερη ζήτηση  υποστήριξαν την ιστορικά υψηλή επίδοση.

Επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης σε πέντε μήνες, τα στοιχεία του Μαρτίου υπέδειξαν ταχύτερη αύξηση των νέων πωλήσεων από την πλευρά των Ελλήνων κατασκευαστών. Σύμφωνα με αναφορές μελών του πάνελ που συμμετείχαν στην έρευνα, η μεγαλύτερη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα, παράλληλα με τις εντονότερες συνθήκες ζήτησης τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, ενίσχυσαν τις νέες παραγγελίες. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα περίπου ενός έτους.

Αντίστοιχα, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν περαιτέρω και με ταχύτερο ρυθμό. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών παρότρυνε τους κατασκευαστές να αυξήσουν το παραγωγικό δυναμικό τους τον Μάρτιο, καθώς τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022. Παράλληλα με τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, οι εταιρείες ανέφεραν ότι προσέλαβαν και προσωπικό προσωρινής απασχόλησης για να βοηθήσει στη διεκπεραίωση των εισερχόμενων νέων εργασιών και εν αναμονή περαιτέρω αυξήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές εισροών αυξήθηκαν επίσης με ταχύτερο ρυθμό, καθώς οι εταιρείες προσαρμόστηκαν στις μεγαλύτερες νέες παραγγελίες και προσπάθησαν να δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σε γενικές γραμμές έντονος, και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Παρά την αύξηση του προσωπικού, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες σταμάτησαν να ολοκληρώνονται, λόγω των ενδείξεων άσκησης πίεσης στο εργατικό δυναμικό μετά τις αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής.
Οι τιμές επίσης ανέβηκαν, λόγω του μεγαλύτερου κόστους πρώτου υλών και μεταφορών, Ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε και πάλι και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022. Η αισθητή αύξηση των λειτουργικών δαπανών ήταν εντονότερη από τον μέσο όρο της έρευνας.

Κατ' αναλογία με την ταχύτερη αύξηση του κόστους εισροών, οι εταιρείες αύξησαν τις χρεώσεις εκροών στο τέλος του πρώτου τριμήνου, καθώς μετακύλισαν εν μέρει στους πελάτες τις μεγαλύτερες τιμές εισροών. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023 (παράλληλα με τον Ιούλιο του 2024) και ήταν ιστορικά υψηλός.

Λόγω των πωλήσεων τα αποθέματα μειώθηκαν, και αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από καιρό τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, η αύξηση ήταν οριακή, καθώς η μεγαλύτερη επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών επηρέασε δυσμενώς τους χρόνους παράδοσης εισροών.
Τέλος, οι προσδοκίες των Ελλήνων κατασκευαστών σχετικά με την παραγωγή βελτιώθηκαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης για αύξηση της παραγωγής κατά το επόμενο έτος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2024και ισχυρότερος από τον μέσο όρο της έρευνας. Σύμφωνα με αναφορές, η αισιοδοξία βασίστηκε στις ελπίδες για περαιτέρω άνοδο των νέων παραγγελιών και αύξηση της δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα