Ελλάδα

«Μεγάλος αδελφός» και ηλεκτρονικό φακέλωμα στις διαδηλώσεις


Η αστυνομία θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την πραγματοποίηση ή μη διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων, για τον χώρο όπου θα γίνουν, καθώς και για τον τρόπο «περιφρούρησης» τους. Νέες αυστηρές διατάξεις προβλέπονται στο σχέδιο αστυνόμευσης και καταστολής που κατήρτισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βαπτίσθηκε κατ' ευφημισμόν «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων».

Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται ότι θα προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων  και των οργανώσεων για τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με το νέες διατάξεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, εκτός από τις δυνάμεις καταστολής  επιστρατεύονται πλέον όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και καταγραφής των διαδηλωτών. Στους δρόμους θα βγαίνει και το νέο σώμα αστυνόμευσης διαδηλώσεων, που ονομάστηκε "Ομάδα Διαχείρισης και Οριοθέτησης Συναθροίσεων" (ΟΔΟΣ).

Παράλληλα δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα... δηλώνονται οι προγραμματιζόμενες συγκεντρώσεις. Ο διοργανωτής θα υποχρεούται να συνδέεται σε αυτήν με... τους κωδικούς του taxisnet, για να «υποβάλλει γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης». Η ΕΛ.ΑΣ θα έχει τον τελευταίο λόγο για το εάν θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ή όχι.

Ο οργανωτής υποχρεούται να έχει συνεχή επαφή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ η ΕΛ.ΑΣ διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει εφόσον θεωρήσει ότι η συνάθροιση «δεν περιφρουρείται αποτελεσματικά».

Μια ακόμη επικίνδυνη ρύθμιση είναι αυτή του περιορισμού της κινητικότητας των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, καθώς ορίζεται συγκεκριμένος χώρος στον οποίο θα βρίσκονται, με πρόσχημα την ασφάλειά τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα