Επιχειρήσεις

Μειώθηκε ελαφρώς η αξία των κόκκινων δανείων που έχουν οι servicers


Στα 70,6 δισ. ευρώ ανήλθε η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που έχουν περιέλθει στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 96 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2022.

Υπενθυμίζεται, ότι στην ονομαστική αξία των δανείων δεν περιλαμβάνονται οι εξωλογιστικοί τόκοι και οι διαγραφές από τα πιστωτικά ιδρύματα που μεταβίβασαν το χαρτοφυλάκιο των δανείων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων αυξήθηκε σε 23,619 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2023, από 23,587 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικά, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 34 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,543 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2023. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12,336 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 76 εκατ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2023.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 109 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9,556 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2023. Αυτή η μείωση οφείλεται, όμως, σε αναταξινόμηση δανείων από την κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών στην κατηγορία των Ιδιωτικών μη Κερδοσκοπικών Ιδρυμάτων.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,408 δισ. ευρώ στο τέλος του α' τριμήνου του 2023. Αναλυτικά, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 48 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,806 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 83 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21,303 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα