Το «μοντέλο Ιράν» ως υπόδειγμα για διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα προτείνει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και δηλώνει διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια διπλωματική πρωτοβουλία για να τερματιστεί η κρίση που προκαλούν τα προγράμματα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.
«Εάν είναι επιθυμητή η συμμετοχή μας στις συνομιλίες, θα πω αμέσως ναι», δηλώνει η Μέρκελ σε μια συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Η Καγκελάριος υπενθυμίζει τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις το 2015. Τότε, η Γερμανία και τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχαν συμμετάσχει στις συνομιλίες που κατέληξαν στη συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των περισσότερων κυρώσεων.
Η Μέρκελ σημειώνει ότι για αυτό χρειάστηκε «ένας μακρύς, αλλά σημαντικός χρόνος διπλωματίας» που οδήγησε σε ένα «καλό τέλος» πέρυσι, τη χρονιά που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή.
«Θα μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια διάταξη να χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστούν να διαδραματίσουν έναν πολύ ενεργό ρόλο σε αυτό», συνεχίζει.
Η ίδια δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικού όπλου είναι να υπάρξει μια διπλωματική λύση και προσθέτει: «Η έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».
Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης αλλά και «να κάνει ό,τι μπορεί να γίνει όσον αφορά τις κυρώσεις», κρίνει η Μέρκελ στη συνέντευξή της.
Η Μέρκελ συνομίλησε με ηγέτες ασιατικών κρατών, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, σχετικά με τη Βόρεια Κορέα αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η καγκελάριος αναμένεται να συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα αύριο Δευτέρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Υγεία
Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου μας
Για να σκεφτούμε, να δράσουμε και να αισθανθούμε, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται σταθερή και συνεχή ενέργεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτή η ενέργεια προέρχεται από το σάκχαρ ...