Πολιτική

Μεταρρυθμίσεις με ειδικό πολιτικό βάρος φέρνει η κυβέρνηση το 2024


Επιστολική ψήφος στις ευρωκλογές, μη κρατικά πανεπιστήμια, γάμος ομόφυλων ζευγαριών είναι από τα πιο σημαντικά ν/σ που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις με εξέχουσα πολιτική σημασία και ειδικό βάρος για το Μαξίμου, θα φέρει η κυβέρνηση προς διαβούλευση και ψήφιση εντός του 2024. Ν/σ που αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο στις ευρωκλογές, την αθλητική βία και του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αποτελούν βασικούς άξονες στη μεταρρυθμιστική πολιτική που θέλει να ξεδιπλώσει το Μαξίμου το 2024, καθώς και σημεία αναφοράς της εν γένει στρατηγικής της. 

Σε πρώτο πλάνο για το Μαξίμου είναι η μεταρρύθμιση στον εκλογικό νόμο, που εισάγει την επιστολή ψήφο εξωτερικού στις επικείμενες ευρωεκλογές και θα αποτελέσει πρόκριμα για την καθιέρωσή της και στις εθνικές εκλογές. Από τις 28 Δεκεμβρίου το σχέδιο νόμου δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, επιστολική ψήφος- διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Ειδικότερα, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα.

Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στην εν λόγω πρωτοβουλία για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους ως τις 31 Ιανουαρίου.

Μη κρατικά πανεπιστήμια

Στην προμετωπίδα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο θα καταθέσει το υπουργείο Παιδείας εντός του Ιανουαρίου. Η κυβέρνηση στηρίζει αναφανδόν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, προσδίδοντας σ’ αυτή την επιλογή και ιδεολογικά-πολιτικά χαρακτηριστικά που συγκρούονται με την σθεναρή αντίδραση που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Προφανώς, όμως, το Μαξίμου είναι διατεθειμένο να πάει μέχρι τέλους, χωρίς να προχωρήσει σε οιαδήποτε υπαναχώρηση και να ολοκληρώσει τη ψήφιση του ν/σ τον Φεβρουάριο

Οπαδική βία

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τον βεβαρημένο φάκελο της οπαδικής βίας και να αλλάξει το υπάρχον πλαίσιο, αυστηροποιώντας τους κανόνες που διέπουν όλο το φάσμα της αθλητικής «ζωής» στην Ελλάδα. Εντός Ιανουαρίου αναμένεται να φέρει προς ψήφιση το ν/σ για την αθλητική βία, με απώτερο στόχο-όπως έχει δεσμευτεί- την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου στις 12 Φεβρουαρίου.

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Το Μαξίμου, εξαιτίας της εσωκομματικής μουρμούρας, αμφιταλαντεύεται αν θα πρέπει να φέρει πριν ή μετά τις ευρωκλογές το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που θα συνδυάζεται με το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερης κοινωνικής αλλά πολιτικής σημασίας, για το οποίο η κυβέρνηση θέλει να κάνει προσεκτικές κινήσεις, ελέγχοντας παράλληλα τις εκπεφρασμένες διαφωνίες στο εσωτερικό της.

Εντός του 2024 και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση ν/σ που αφορούν τα αυθαίρετα, τον Ποινικό Κώδικα αλλά και το σύστημα Υγείας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα