Χρηστικά

Μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές: Ποιες υποθέσεις θα «τρέξει» η Εφορία


 Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, με εγκύκλιό του προς τις εφορίες, τις καλεί να τρέχουν άμεσα και πριν την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, χιλιάδες εκκρεμείς δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, γονικές παροχές και κληρονομιές. 

Η στόχευση της ΑΑΔΕ αφορά κυρίως χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής που κατατέθηκαν στις εφορίες μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, όπως και δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, που δεν δύνανται να υποβληθούν ως αρχικές στην ψηφιακή πλατφόρμα myProperty. 

Αυτές κυρίως οι υποθέσεις, αλλά και άλλες που σχετίζονται με κληρονομιές και δωρεές, πρέπει σύμφωνα με την εγκύκλιο, να τεθούν σε προτεραιότητα από τις ΔΟΥ και να κλείσουν έως τις 21 Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα, μέσω της εγκυκλίου, οι φορολογούμενοι αποκτούν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών δωρεών και παροχών και να τις υποβάλουν, αυτή τη φορά ψηφιακά, μέσω του Myproperty.

H εγκύκλιος του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αναφέρει τα εξής:

1. Μέχρι την 31/12/2021 προτεραιοποιούνται ως προς τη διεκπεραίωσή τους οι χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής - δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 (ήτοι πριν την έναρξη της αποκλειστικής υποβολής τους στην πλατφόρμα myProperty), καθώς και οι δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής - δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, ώστε η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και στις δύο φορολογίες να ολοκληρωθεί μέχρι την 21/1/2022.

2. Στην περίπτωση που, για τη μεταβίβαση ακινήτου προηγείται η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η υποβολή χειρόγραφης δήλωσης Φ.Μ.Α., για την επίσπευση της διεκπεραίωσής της, οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση αυτή και «υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 - αίτηση επίσπευσης», με την οποία θα δηλώνουν ότι, μετά την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει μεταβίβαση ακινήτου και θα ζητούν την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω δήλωσης, ώστε να ακολουθήσει η γονική παροχή/δωρεά ή η μεταβίβαση με επαχθή αιτία, μέσω της εφαρμογής myProperty ή χειρόγραφα κατά περίπτωση. Συστήνεται η υπεύθυνη δήλωση να εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).

3. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει χειρόγραφη δήλωση φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματα μου» (Υπηρεσία: η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, Θεματική Ομάδα: Κεφάλαιο, Διαδικασία: Ανάκληση δήλωσης φόρου γονικής παροχής - δωρεάς λόγω υποβολής της μέσω της εφαρμογής myProperty), προκειμένου να την υποβάλουν ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και να εκκαθαριστεί άμεσα. Το αίτημα υποβάλλεται στην πλατφόρμα είτε από τον δωρητή είτε από τον δωρεοδόχο (συστήνεται να υποβάλλεται μόνο από τον έναν εξ αυτών). Για τη εξέταση και διεκπεραίωσή του, στο σχετικό πεδίο του Αιτήματος ο αιτών πρέπει να αναγράφει τον αριθμό της χειρόγραφης δήλωσης που επιθυμεί να ανακαλέσει.

4. Αιτήματα ανάκλησης που υποβάλλονται μέχρι τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά αυθημερόν. Αιτήματα που υποβάλλονται μετά τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας ή εντός αργιών διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα