Πολιτική

«Μετωπική» επίθεση Στουρνάρα και Τσακαλώτου στο ΔΝΤ


Δριμύ κατηγορώ του διοικητή της ΤτΕ και του υπουργού Οικονομικών κατά του Ταμείου. «Καταγγέλλουν» ότι στις εκθέσεις Βελκουλέσκου-Τόμσεν χρησιμοποιήθηκαν λάθος στοιχεία και αμφισβητούν όλες τις εκτιμήσεις για πλεονάσματα, ανάπτυξη και τράπεζες

 Σκληρή γλώσσα και συγκρουσιακή διάθεση απέναντι στο ΔΝΤ, χρησιμοποιούν οι Γιάννης Στουρνάρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις επιστολές που απέστειλαν προς το Ταμείο και συνοδεύουν τις εκθέσεις Βελκουλέσκου-Τόμσεν για την Ελλάδα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αμφότεροι αμφισβητούν ανοιχτά τα στοιχεία που παρουσίασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνουν λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις και ισχυρισμούς, που οδηγούν σε παραπλανητικά συμπεράσματα σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την οικονομία της χώρας.

Το δριμύ «κατηγορώ» της ελληνικής πλευράς και η όξυνση της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, έχει σύμφωνα με πληροφορίες, την… έγκριση των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Οι τελευταίοι, όπως έχει αναφέρει το Sofokleousin, επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες μια «ενδοευρωπαϊκή» συμφωνία, που θα αφήνει εκτός χρηματοδοτικού σκέλους του Ταμείου και θα αποσκοπεί στην ταχεία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και της άρσης του αδιεξόδου στο οποίο έχει εισέλθει το ελληνικό ζήτημα.

«Λάβρος» κατά του Ταμείου ο Στουρνάρας

Η επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα έχει άκρως επιθετικό ύφος απέναντι στο ΔΝΤ και κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν. Συγκεκριμένα ο κ.Στουρνάρας εκφράζει την έντονη διαφωνία του τόσο για τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Ταμείου, όσο και για τις εκτιμήσεις του, ότι μετά το 2018 οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10,6 δις. ευρώ. 

Ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για αστήρικτες θέσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ΕΚΤ, SSM και Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν πως ο κεφαλαιακός δείκτης των τραπεζών είναι 18% και από τους υψηλότερους στην ΕΕ».

Επιπρόσθετα εξαπολύει σφοδρή επίθεση προς τον Πολ Τόμσεν, με αφορμή την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους του 2ου Μνημονίου. «Αντί να αναφέρεται ψευδώς στις προτιμήσεις των ελληνικών Αρχών, θα ήταν πιο ακριβές να αναφέρει ότι οι περιορισμοί της χρηματοδότησης του ελληνικού Χρέους και η έλλειψη εμπροσθοβαρούς ελάφρυνσης του, καθόρισαν τους δημοσιονομικούς στόχους», τονίζει χαρακτηριστικά, εννοώντας ότι οι τερατώδεις στόχοι για πλεονάσματα 4,5% τέθηκαν εκ των υστέρων προκειμένου να «βγαίνει» ο λογαριασμός που εκπόνησε ο κ. Τόμσεν».

Ο Τσακαλώτος αμφισβητεί τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, προς το Εκτελεστικού Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ.Τσακαλώτος, αμφισβητεί εκ βάθρων όλα τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε το Ταμείο, για τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και την ανάπτυξη. 

Κάνει λόγο για επιμονή του ΔΝΤ στη λήψη «παραμετρικών» μέτρων λιτότητας  και επισημαίνει ότι στις εκθέσεις του Ταμείου, γίνεται σκόπιμη παραπλάνηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, που καταβάλει η Ελλάδα.

«Ως επακόλουθο της παραπλανητικής παρουσίασης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, είναι δεν λαμβάνονται υπόψη κατάλληλα τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ανάλυση για τη Βιωσιμότητα του Χρέους (DSA). Η αυξημένη προσπάθεια θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να οδηγήσει στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο μέλλον και όχι στη  μείωσή του από το ΔΝΤ  στο 1% του ΑΕΠ, από 1,25% που προέβλεπε τον Μάιο του 2016», υπογράμμισε ο κ.Τσακαλώτος και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις δημοσιονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, με επικριτική στόχευση…

«Το δημοσιονομικό πλεόνασμα για το 2016 θα είναι στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ» προσθέτοντας όμως πως «παρά τη σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση, η ανάλυση (του ΔΝΤ) δεν προχωρά σε μία σημαντική αναθεώρηση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων για το 2018 και μετά, παραμένοντας στο προβλεφθέν επίπεδο του 1,5%, παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο».

Και σε σχέση με την υπερφορολόγηση, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «παρουσιάζονται ανεπαρκή ή παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του σημερινού μείγματος πολιτικής και τα αποτελέσματα του προτεινόμενου νέου μείγματος». Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στη μείωση του αφορολόγητου,  τονίζοντας πως «αν και συμφωνούμε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί, αυτό θα πρέπει να γίνει με την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και όχι με τη μείωση του αφορολόγητου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις