Χρηστικά

Μέχρι την Παρασκευή στην Εφορία τα στοιχεία που θα διασταυρωθούν φέτος


Τράπεζες και άλλοι φορείς στέλνουν στοιχεία για καταθέσεις, τόκους, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστήρια, δίδακτρα

Ολιγοήμερη παράταση για την αποστολή στο Taxisnet των στοιχείων των φορολογουμένων για τις καταθέσεις, τους τόκους, τα δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστήρια, δίδακτρα  και άλλες δαπάνες, έδωσε η ΑΑΔΕ στις τράπεζες και άλλους υπόχρεους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η προθεσμία για την υποβολή των συγκεκριμένων στοιχείων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου και η ΑΑΔΕ, χορήγησε παράταση έως την Παρασκευή, 4 Μαρτίου.

Πρόκειται για τα στοιχεία που αποτελούν τη βάση πλήθους διασταυρώσεων που διενεργεί κάθε χρόνο η Εφορία, συγκρίνοντας τα στοιχεία που αναγράφουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, με τα στοιχεία που αντλούν οι φορολογικές αρχές από άλλους φορείς ή υπάρχουν ήδη στο αρχείο του Taxisnet.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, παρατάθηκε η αποστολή στοιχείων στο Taxisnet για τις δαπάνες ή έσοδα των φορολογουμένων, που πραγματοποίησαν το 2021, μέχρι την 4η Μαρτίου, από φορείς όπως είναι οι τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, τα ΕΛΤΑ, οι Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης.

Οι συγκεκριμένοι φορείς οφείλουν να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές που είχαν με κάθε φορολογούμενο το προηγούμενο έτος.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αφενός για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων του 2022 και τις διασταυρώσεις που θα διενεργήσει η ΑΑΔΕ, αφετέρου για τον εμπλουτισμό της βάσης δεδομένων για το κυνήγι του «μαύρου» χρήματος.

Κατόπιν, τα στοιχεία των δηλώσεων των φορολογούμενων, θα διασταυρώνονται με εκείνα που υπάρχουν ήδη στο Taxisnet και αν εντοπίζονται διαφορές, οι φορολογούμενοι θα καλούνται για εξηγήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2022, θα ξεκινήσει φέτος, μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τον φιλόδοξο στόχο της ΑΑΔΕ και για το λόγο αυτό δεν χορήγησε μεγαλύτερης διάρκειας παράταση, στην αποστολή των στοιχείων που αποτελούν τη «μαγιά» των διασταυρώσεων.

Τι θα διασταυρώσει φέτος η ΑΑΔΕ

Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ θα βρεθούν και φέτος δεκάδες κωδικοί των φορολογικών δηλώσεων και ειδικότερα εκείνους που αφορούν:

 • Τα ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος και ο φόρος που παρακρατήθηκε.
 • Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, οι οποίοι αθροιστικά εντός του έτους (2021) εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
 • Τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις κινήσεις τους, το υπόλοιπο των οποίων το 2021 ήταν μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ.
 • Τα μερίσματα που καταβλήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εντός του 2021, για τα οποία κοινοποιεί τα σχετικά στοιχεία η «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ).
 • Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα, εταιρίες παροχής πιστώσεων και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (financial leasing) για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικών, καταναλωτικών κ.λπ.), περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβληθέντων τόκων, τόκων υπερημερίας κ.λπ.
 • Τα στοιχεία των ασφαλιστικών συμβολαίων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας που συνάφθηκαν και αφορούν φυσικά πρόσωπα.
 • Τα εισοδήματα από ακίνητα και εάν αυτά συμπίπτουν με τα εισοδήματα που δηλώνονται από τους ενοικιαστές ή υπάρχουν στις πλατφόρμες Airbnb Booking κ.λπ.
 • Τα στοιχεία των ατόμων που φιλοξενούνται ώστε να διαπιστωθεί εάν συμπίπτουν με τις δηλώσεις των φιλοξενούμενων ατόμων.
 • Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικές κλινικές, με στοιχεία των γιατρών που εισέπραξαν τις αμοιβές.
 • Το κόστος των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία υποβάλλουν στοιχεία καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές
 • Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας.
 • Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Το κόστος της ύδρευσης, για τους πελάτες που η ετήσια κατανάλωση νερού υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ (με στόχο να εντοπίζουν όσους έχουν αδήλωτες πισίνες).
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα