Αγορές

Μικρά κέρδη στο ΧΑ, αβεβαιότητα στις αγορές


Οι 900 μονάδες αποδεικνύονται μέχρι στιγμής ανθεκτική στήριξη στο ΧΑ, όπου οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σήμερα μικρά κέρδη, ενώ σε εβδομαδιαία βάση είχαν απώλειες 1,5%. Η συνέχεια φαίνεται εξαιρετικά αβέβαιη, καθώς το χρηματιστηριακό κλίμα επιδεινώνεται διεθνώς και οι βασικοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν πάρει καθοδική κατεύθυνση.

Οι αγορές προσπαθούν σήμερα να αποτιμήσουν "ψύχραιμα" τα διαμηνυθέντα από την Λαγκάρντ για τις προθέσεις της ΕΚΤ και την περιστολή-επιβράδυνση του προγράμματος αγορών χρεογράφων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που ανέκαμπταν νωρίτερα έχουν γυρίσει στο κόκκινο, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones χάνει 0,4%.

Εμφανής η αρνητική επίδραση στο ΧΑ, που σημείωσε υψηλά ημέρας στις 16:00 και  στη συνέχεια πήρα την κατιούσα, με επιταχυχόμενη πτώση μετά το άνοιγμα της Wall Street.

Εχοντας αντιπαρέλθει τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προχθες για την ελληνική οικονομία (ΑΕΠ +16,2% στο β΄τρίμηνο), όπως και τις αισιόδοξες προβλέψεις-εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η ελληνική αγορά εστιάζει τώρα στα ζητήματα του πληθωρισμού, της πανδημίας και των αναμενόμενων επιπτώσεων από τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Τα καλά νέα έρχονται από την πλευρά των εταιρικών αποτελεσμάτων και από το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, όπου αναμένεται θετική έκβαση στους διαγωνισμούς για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Το βασικό πρόβλημα στο ΧΑ είναι ότι έχει σταματήσει ή έχει περιοριστεί δραστικά η εισροή κεφαλαίων από ξένα funds - όπως έχουν σταματήσει και οι τοποθετήσεις εγχώριου αποταμιευτικού χρήματος. Με πενιχρό ημερήσιο τζίρο και απουσία δυναμικής,οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία της αγοράς γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Σήμερα ο συνολικός τζίρος ήταν 49,8 εκατ. ευρώ, συν 6,2 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές πακέτων.

Μετοχές και δείκτες

Μεγάλο "στοίχημα" παραμένει η παραμονή του ΓΔ στα τρέχοντα επίπεδα, πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε σήμερα από -0,22% (στις 897,27 μονάδες), μέχρι +0,60% (στις 904,63). Τερμάτισε με οριακή άνοδο 0,21% στις 901,13 μονάδες.

Ποσοστιαία μεταβολή +0,24% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 2.168,13 μονάδες
 Ο τραπεζικός δείκτης "έγραψε" χαμηλό -0,37%, πήγε ανοδικά μέχρι +1,86%και τερμάτισε +0,93%. %. Πρώτη σε ημερήσια απόδοση η Attica Bank (+6,7%) που βρίσκεται από χθες σε τροχιά ανάκαμψης μετά από τρεις μέρες μεγάλων απωλειών. Ακολούθησαν Πειραιώς  +4,3%, Εθνική +1,6%, Εurobank +0,8%, Τρ. Ελλάδος +0,5%. Στο κόκκινο η Alpha (-0,4%)..

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Ελλάκτωρ +3,8%, ΕλβαλΧαλκόρ +2,7%,  ΔΕΗ και ΟΤΕ +2,2%, ΕΧΑΕ +1,7%. Στον αντίποδα Σαράντης -2,2%, Coca-Cola και Aegean -1,5%,ΤΕΡΝΑ  Ενεργειακή, ΟΛΠ και Jumbo -1,2%.

Στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση εντυπωσίασαν η Intralot με άλμα +15,8% (μετά το χθεσινό +9,8%) και η Frigoglass +8,5%,, Λούλης, Κρι-Κρι και Quest +2,2%.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν πτωτικά με μεγάλο όγκο συναλλαγών, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Performance Tech (ΠΕΡΦ) -6,3%, Πλαστικά Θράκης (-5,7%), Ideal -4,2%, Λανακάμ -4%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε επίσης