Αγορές

Μικρά κέρδη στο χρηματιστήριο - Βελιτιώνεται το κλίμα


Μετά από δύο ημέρες απωλειών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ κινούνται σήμερα σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη μινι-ράλι ανάκαμψης.Ομως τα δεδομένα στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης και στην οικονομία δεν έχουν αλλάξει, συντηρώντας την αβεβαιότητα.

Νέο αρνητικό στοιχείο για τις αγορές τα ανησυχητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για πληθωρισμό 10% στην Ευρωζώνη και 12,1% στην Ελλάδα. Πέραν της επίδρασης στην οικονομία, ο καλπάζων πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε τολμηρές κινήσεις αύξησης των επιτοκίων και σε δραστική περιστολή της διοχετευόμενης ρευστότητας στο σύστημα.

 Μετά την επίσημη γνωστοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμοί οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχασαν περίπου 1/4 των κερδών τους, ενώ στο ΧΑ τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών μηδενίστηκαν. Η εικόνα βελτιώθηκε στη συνέχεια. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,90% - όπως και ο γαλλικός CAC-40, ενώ ο βρετανικός FT-100 σημειώνει +0,65%.

Εντυπωσιακή μεταστροφή στις αγορές ομολόγων. Περίπου 10 μονάδες βάσης υποχωρούν οι αποδόσεις του γερμανικού και του ιταλικού 10ετούς, κατά 5,6 μβ του ελληνικού.

Θετική εξέλιξη η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, που υποχωρεί κατά 3,8% στα 196 ευρώ.

Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ η συνεδρίαση ξεκίνησε με αξιόλογα κέρδη, τα οποία στη συνέχεια περιορίστηκαν. Οι βασικοί δείκτες έχουν κινηθεί σε μικρό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας θετικό πρόσημο.

O Γενικός Δείκτης πήγε από τις 790,12 μονάδες (+0,21%) μέχρι τις 796,18 (+0,98%). Τώρα βρίσκεται στις 795,4 μονάδες με κέρδη 0,88%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει  0,95% στις 1.912 μονάδες. Περίπου 0,35% κερδίζει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -0,13% μέχρι +1,09%. Τώρα σημειώνει άνοδο 0,40%. Attica Bank +2,2%..Εθνική +1%, Eurobank +0,5% Πειραιώς και Alpha +0,3%. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,4%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips εντυπωσιάζει ο ΟΤΕ με άλμα +4%. Ακολουθούν ΟΠΑΠ +2%, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓΑ και Σαράντης +1,3%, Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν και Quest +1%.

Στο κόκκινο μόνον τρεις μετοχές Jumbo -2,7%, Motor Oil -0,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ -0,2%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίζουν ανοδικά οι Ικτίνος (+3,4%) και Πλαίσιο (+2,4%).

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση  ξεχωρίζει και σήμερα με άλμα +10% η Δομική Κρήτης, η οποί φέρεται ότι αποτελεί στόχο εξαγορά από νεοπγές επιχειρηματικό σχήμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα