Αγορές

Μικρές απώλειες στο χρηματιστήριο -Δεν αλλάζει η τάση


Μετά την καταγραφή νέων υψηλών 13ετίας στη χθεσινή συνεδρίαση, οι χρηματιστηριακοί δείκτες άλλαξαν σήμερα κατεύθυνση και τερμάτισαν στο κόκκινο. "Μικρό το κακό", καθώς οι  απώλειες ήταν περιορισμένες, ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η μεσοβραχυχρόνια τάση δεν φαίνεται να αλλάζει επί του παρόντος.

Μετά από μια παρατεταμένη ανοδική πορεία μικρών καθημερινών βημάτων και τη σημερινή διορθωτική κίνηση ο ΓΔ καταγράφει κέρδη περίπου 10% από την αρχή του έτους, ενώ ο τραπεζικός δείκτης "ίπταται" στο +16,5%. Υπάρχουν λοιπόν αξιόλογα βραχυχρόνια κέρδη προς ρευστοποίηση,που θα συνεχίσουν να προκαλούν πιέσεις και μεταβλητότητα. "Αντίδοτο" το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον, που θα αναθερμανθεί και θα ενισχυθεί σε περίπτωση διόρθωσης.

 Παράλληλα συνεχίζονται οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Σήμερα μεταβιβάστηκαν πακέτα συνολικής αξίας 37,4 εκατ. ευρώ. Τα 26,7 εκατ. ευρώ αφορούν 3 πακέτα. μετοχών Eurobank, ενώ 7,1 εκατ. ήταν η αξία τριών πακέτων Εθνικής

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σε κομβικό σημείο και ότι οι δείκτες κινούνται σε υπεραγορασμένα επίπεδα - στοιχείο που συνηγορεί σε διορθωτική κίνηση.Το εύρος και η χρονική της διάρκεια θα είναι σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση κλίματος και προσδοκιών στην αγορά.

 Οι 1.410 μονάδες φαίνεται ότι αποτελούν τώρα βάση ισχυρής στήριξης και αφετηρία μιας επόμενης μεγάλης ανοδικής κίνησης,που θα οδηγήσει προς τα υψηλά 15ετίας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση του ΧΑ στο ανώτερο στάδιο της "ανεπτυγμένης αγοράς"

Στο επίκεντρο της προσοχής το επικείμενο placement μετοχών της Τρ. Πειραιώς, που θα αποτελέσει ορόσημο για τον τραπεζικό κλάδο, σηματοδοτώντας την  απαγκίστρωση του από τον εναγκαλισμό του Δημοσίου. Εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, σχεδιαζόμενες ΑΜΚ και νέες εισαγωγές εταιρειών στο ΧΑ συντηρούν το ενδιαφέρον, προσελκύοντας αποταμιευτικό κοινό στην αγορά.

Μετοχές και δείκτες

Η συναλλακτική κίνηση ήταν υποτονική τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης - ένδειξη επιφυλακτικότητας και στάσης αναμονής. Αυξήθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος τζίρος να ανέλθει σε 83,6 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 130 εκατ. ευρώ μαζί με την αξία διακινηθέντων πακέτων.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι τις 1.415,33  μονάδες (-0,63%) και τερμάτισε στις 1.420,28 υποχωρώντας κατά 0,29%. Ο  FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 0,43% κλείνοντας στις 3.449,31 4μονάδες. Στο -0,83% τερμάτισεο FT40Μ των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από -1,54% μέχρι -0,62% και έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Με θετικό πρόσημο μόνον η Τρ. Ελλάδος +1,5%. Στον αντίποδα Eurobank -1,3%, και Alpha  -0,9%, Optima -0,5%, Πειραιώς -0,3%.. Αμετάβλητες η Εθνική και η Attica Bank

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν οι Quest +1,9%, Motor Oil.+1,2%, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,7%, Coca-Cola και Jumbo +0,5%.

 Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕλβάλΧαλκόρ -2,6% ΟΤΕ -1,8%, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Cenergy -1,3%, Μυτιληναίος -1,1%.

 Στις μικρότερες κεφαλαιιοποιήσεις σημαντική άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Profile +4%, Κορδέλου +3,5%, Κρι-Κρι +3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα