Χρηστικά

"Μικρό καλάθι" για τα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά σε στέγες


Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που θα επιδοτούνται από κρατικά κονδύλια για να καλύψουν μέρος της δαπάνης. Ομως το τελικό αποτέλεσμα είναι αμφίβολο: Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι δεν θα καλυφθεί τελικά ο στόχος 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε επιχειρήσεις και 75.000 σε στέγες αγροτικών κτισμάτων.

 Η βασική αιτία είναι ότι το ρεύμα που θα παράγεται από αυτές τις επιδοτούμενες μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον για αυτοκατανάλωση. Δεν θα μπορεί δηλαδή να πουληθεί, όπως γινόταν με τα φωτοβολταϊκά "πρώτης και δεύτερης γενιάς" που εγκαταστάθηκαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες.

Το ύψος της επιδότησης δεν έχει καθοριστεί. Θα είναι πάντως σημαντικό - και ενδεχομένως κλιμακωτό, καλύπτοντας περίπου 50% της επενδυτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει ότι το νοικοκυριό ή η επιχείρηση θα πρέπει να καλύψει εξ ιδίων το άλλο μισό της δαπάνης, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλισμένη μακροχρόνια δανειοδότηση, όπως στα παλαιότερα προγράμματα για την ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Δεν μπορεί επίσης να προσβλέπει σε έσοδα από την πώληση ρεύματος, αν η παραγωγή του υπερβαίνει την ιδιοκατανάλωση.

 Ο "κουμπαράς" και ποιούς συμφέρει

 Το νοικοκυριό ή η επιχείρηση που θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό 10-12 kW, θα αποκτά έναν "ενεργειακό κουμπαρά", στον οποίο θα μπαίνει η παραγωγή του και θα αφαιρείται η κατανάλωσή του.  Θα γίνεται δηλαδή συμψηφισμός παραγωγής-κατανάλωσης (net metering). Αν η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση, δεν θα εισπράττει χρήματα. Θα αυξάνεται μόνο το απόθεμα του "κουμπαρά" και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά, όταν η παραγωγή του θα είναι μειωμένη (λόγω καιρικών συνθηκών κλπ).

Το net metering συμφέρει σε κατοικίες και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη κατανάλωση και μπορούν να αποσβέσουν γρήγορα τη δαπάνη. Η πώληση ρεύματος θα ήταν συμφέρουσα σε περιπτώσεις όπου η κατανάλωση ρεύματος είναι αρκετά μικρότερη της παραγωγής (μικρά σπίτια, εξοχικά, γραφεία που λειτουργούν λίγες ώρες ημερησίως κλπ).

Προς το παρόν - και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τις επιδοτήσεις,  σχεδόν όλα τα έργα κατασκευής μικρών φωτοβολταϊκών έχουν παγώσει. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν τώρα τις τελικές αποφάσεις για τις επιδοτήσεις (προϋποθέσεις,όροι, ποσοστά κλπ), προκειμένου να επωφεληθούν στο μέγιστο δυνατό.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα