Αγορές

Μικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ευρώπης με το βλέμμα σε Fed και Brexit


Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια. 

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρόσημα, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αποφασίσει σχετικά με την τρίτη μείωση επιτοκίων εντός του 2019. Πιθανότατα, η Fed θα προβεί σε μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ωστόσο μόνο ένα 30% προεξοφλεί πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Στο μέτωπο των εμπορικών διαπραγματεύσεων, το Reuters τονίζει ότι το αίτημα του προέδρου Τραμπ να αγοράσει η Κίνα έως 50 δισ. δολ. σε αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ αποτελεί βασικό εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας και το πρώτο σκέλος της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ενδεχομένως να μην υπογραφεί στη σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Χιλή τον επόμενο μήνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή με καλή εισροή κεφαλαίων, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξη, η οποία έχει επηρεάσει μετρίως τις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες σε δημοσιονομικό και ρυθμιστικό επίπεδο για να διατηρήσει την ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο, το αμερικανικό  ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9% και ελαφρώς χαμηλότερα  από το 2% του β΄ τριμήνου, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 1,6%. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμό 2%, που αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν στο 2,9% στο γ΄ τρίμηνο από το 4,6% του προηγουμένου τριμήνου. Οι δαπάνες για  αγορές όπως αυτοκίνητα και συσκευές   αυξήθηκαν 7,6% στο γ΄ τρίμηνο, από 13% στο β΄ τρίμηνο, ενώ οι δαπάνες σε υπηρεσίες υποχώρησαν στο 1,7%. Ο ρυθμός των εξαγωγών αυξήθηκε στο 0,7% μετά από την πτώση στο β΄ τρίμηνο, ενώ ο ρυθμός των εισαγωγών αυξήθηκε περισσότερο, κατά 1,2%. Τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων επίσης επηρέασαν αρνητικά την ανάπτυξη, αφαιρώντας  0,7% από το ρυθμό ανάπτυξης μετά από μια βαθιά πτώση στο β΄ τρίμηνο. Ο δείκτης τιμών δαπανών για προσωπική κατανάλωση ανέβηκε κατά 1,5% στο γ΄ τρίμηνο, και οι δομικές τιμές στο 2,2%, ποσοστά σχετικά υποτονικά με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυξήθηκαν οι νέοι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν τον Οκτώβριο, στον ιδιωτικό τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών, φτάνοντας τις 125.000, με τους αναλυτές να προβλέπουν 100.000. Οι μεσαίες επιχειρήσεις πραγματοποίησαν προσλήψεις 64.000 ατόμων, με τις μικρές να προσθέτουν 17.000. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έδωσαν εργασία σε 44.000 άτομα.

Όσον αφορά το Brexit, το κοινοβούλιο της Βρετανίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες το νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως διατηρήθηκε στο 0,3% ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, παρά τις εκτιμήσεις για μέτρια επιβράδυνση, 

Στη Γερμανία, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τα στοιχεία της υπόλοιπης ευρωζώνης, τον Οκτώβριο του 2019, σε σύγκριση με αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και βρέθηκε στο 0,9%. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,1% έναντι εκτίμησης για σταθερή ανάγνωση. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων  στη Γερμανία, τον Οκτώβριο, κατά 6.000 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των  ανέργων ανήλθε τον Οκτώβριο σε  2,287 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 5% του εργατικού δυναμικού. Ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε σε 670 χιλιάδες.

Σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία των εταιριών για το γ' τρίμηνο του έτους, καθαρή ζημιά που δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες της αγοράς είχε το τρίτο τρίμηνο η Deutsche Bank, εν μέσω μεγάλου προγράμματος αναδιάρθρωσης.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι περικόπτει τον στόχο για τις παραδόσεις το 2019, αν και δημοσίευσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη στο γ΄ τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν 2% στα 1,60 δισ. ευρώ. Τα έσοδα υποχώρησαν 1% στα 15,30 δισ. ευρώ από τα 15,45 δισ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 989 εκατ. ευρώ από τα 957 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 935 εκατ. ευρώ, εν μέρει αντανακλώντας τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναλαμβάνει την Παρασκευή τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επεσήμανε πως χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα, ανάμεσά τους η Γερμανία, «δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες» για δημοσιονομική ανάκαμψη ώστε να σταθεροποιήσουν έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι εύθραυστη.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε, σχεδόν αμετάβλητος περίπου στις 398.53 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 παρέμεινε περίπου στα ίδια, όντας στις 3.620,95 μονάδες. 

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 κινήθηκε στις 7.335,59 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0,4%    

Ο γερμανικός DAX έφτασε τις 12.913,53 μονάδες, με απώλειες 0,2%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5.765,87 μονάδες, κατέγραψε άνοδο 0,45%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB άγγιξε τις 22.650,5 μονάδες, με πτώση 0,13%.    

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9.284 μονάδες, διολισθαίνοντας κατά 1,24%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις