Αγορές

Μικτά πρόσημα στη Wall- Απώλειες 2.4% για Nasdaq


Με μικτά πρόσημα έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την πρώτη οικονομία παγκοσμίως που επλήγη από την πανδημία, υιοθετώντας ένα από τα μεγαλύτερα νομοθετικά πακέτα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε διαφοροποιήσεις, καθώς το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των Δημοκρατικών γερουσιαστών μόνο, λαμβάνοντας 50 ψήφους υπέρ έναντι 49. Το κείμενο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου οι Δημοκρατικοί, που αποτελούν την πλειοψηφία, θα πρέπει να το εγκρίνουν γρήγορα, ώστε ο Τζο Μπάιντεν να μπορέσει να το επικυρώσει έως τις 14 Μαρτίου, πριν από την προβλεπόμενη αναστολή της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απευθείας επιταγές στους Αμερικανούς ύψους έως και 1.400 δολαρίων, πρόσθετο επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων ανά εβδομάδα έως τον Σεπτέμβριο αλλά και πίστωση φόρου τέκνων για ένα επιπλέον έτος.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανησυχίες για την προοπτική του πακέτου, σχετικά με την ώθηση που μπορεί να δώσει στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, βοηθώντας πιθανόν την παγκόσμια ανάπτυξη να ανακάμψει ταχύτερα από την ύφεση που προκάλεσε η COVID-19.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, αφού δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη έπληξαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους την καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας χθες, δημιουργώντας ανησυχίες για την παραγωγή. Οι τιμές είχαν ήδη βρει στήριξη στην απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του να μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Απρίλιο.

Το 1,6% άγγιξε το πρωί της Δευτέρας η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, μετά την έγκριση από τη Γερουσία.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 31,801.91 μονάδες, με κέρδη 0.97%.    

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 3,822.6 μονάδες, χάνοντας 0.5%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,609.16 μονάδες, με πτώση 2.41%.