Αγορές

Μικτά πρόσημα στις αγορές της Ευρώπης


Με μικτά πρόσημα έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ωθούμενες από τη χαλάρωση μέτρων κατά της πανδημίας σε χώρες της ΕΕ.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν οριακές διαφοροποιήσεις, καθώς στην Ευρώπη, η υγειονομική κατάσταση παραμένει ανησυχητική, ωστόσο ορισμένες χώρες λόγω της κούρασης του πληθυσμού αρχίζουν να αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, το Μονακό, η Πορτογαλία και η Δανία. Η Πορτογαλία συγκεκριμένα εισήλθε σήμερα στην τρίτη φάση μιας σταδιακής άρσης των μέτρων που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, με το άνοιγμα εκ νέου των εμπορικών κέντρων, των εσωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων, των χώρων εκδηλώσεων, των Λυκείων και των Πανεπιστημίων. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο του ανοίγματος στη χώρα αναμένεται μετά δύο εβδομάδες, αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, με την ενανέναρξη των δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους. Η Ιταλία θα άρει τους περιορισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας από τις 26 Απριλίου με την προειδοποίηση ότι απαιτείται προσοχή ώστε οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν. Η Ολλανδία και η Γαλλία, από την πλευρά τους, σχεδιάζουν να ανοίξουν εκ νέου τους ανοιχτούς χώρους των καφέ λίγο αργότερα και συγκεκριμένα από τα τέλη Απριλίου ως τα μέσα Μαϊου.

Η ABN Amro Bank θα καταβάλλει 480 εκατ. ευρώ, μετά από διακανονισμό, στις ολλανδικές εισαγγελικές αρχές, σχετικά με την έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Από τα παραπάνω θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα της τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2021.

Οι πολίτες παγκοσμίως έχουν κάνει αποταμίευση 5,4 τρισ. δολαρίων από τότε που ξεκίνησε η πανδημία κορονοϊού. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα νοικοκυριά μάζεψαν χρήματα που ισοδυναμούν με πάνω από το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody's.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητος περίπου στις 442.21 μονάδες. 

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,022.54  μονάδες, με απώλειες 0.26%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,000.75 μονάδες, χάνοντας 0.27%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,393.6 μονάδες, με πτώση 0.43%.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,303.93 μονάδες, ενισχύθηκε κατά 0.27%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,688.5 μονάδες, πέφτοντας 0.23%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,718 μονάδες, με κέρδη 1.21%.