Πολιτική

Μίνι διάσκεψη Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ για το Brexit


Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις 17:00 το απόγευμα σε ένα μικρό νησάκι της νότιας Ιταλίας ονόματι Βεντοτένε για να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, περίπου στις 19:00 - 20:00 ώρα Ελλάδας Α. Μέρκελ, Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι θα παραχωρήσουν  συνέντευξη Τύπου. Στο αεροδρόμιο Καποντικίνο της Νάπολης προσγειώθηκε πριν από λίγο το αεροσκάφος που μετέφερε στην Ιταλία την Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ.  Μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Οι τρεις ηγέτες πρόκειται να επισκεφθούν  τον τάφο  του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης» Αλτιέρο Σπινέλι στο  μικρό νησί Βεντοτένε.
    Η κίνηση αυτή των τριών ηγετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλςο πρόεδρος συναντώνται για να συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η Ένωση μετά την απόφαση-σοκ της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση, αναφέρει ο δικτυακός τόπος EurActiv.com.
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες  αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.
Η συνάντηση στο νησί Βεντοτένε έρχεται τρεις εβδομάδες πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μπρατισλάβα, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί χωρίς τη Βρετανία και έχει ως στόχο να χαράξει την πορεία μετά το Brexit για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 Στις πρώτες συνομιλίες τους μετά το δημοψήφισμα στα τέλη Ιουνίου, ο Ολάντ, η Μέρκελ και ο Ρέντσι -οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης- καλούν για «νέα ώθηση» για την ΕΕ.
Τον περασμένο μήνα, ο Ρέντσι δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί «μια πολιτική ήττα» για την Ευρώπη και ένα «κάλεσμα αφύπνισης» που έδειξε ότι μια επείγουσα αλλαγή είναι απαραίτητη.
Νωρίτερα το Φεβρουάριο, ο Ρέντσι περιέγραψε το όραμά του για την Ευρώπη σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων. Το έγγραφο προτείνει την μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και το διορισμό ενός «σούπερ Υπουργού Οικονομικών για όλη την ευρωζώνη», μια ιδέα που υποστηρίζεται από τις γαλλικές και γερμανικές κεντρικές τράπεζες.
Από την πλευρά του, ο Ολάντ κάλεσε για «δημοσιονομική και κοινωνική εναρμόνιση» στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, η Γερμανία τηρεί μια πιο μέτρια στάση, με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προτρέπει τα κράτη μέλη να είναι πιο ρεαλιστικά και να υιοθετήσουν μια «διακυβερνητική προσέγγιση» για την επίλυση των προβλημάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με ορισμένους, η πιο ρεαλιστική μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης, παράλληλα με τον ευρύτερο προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα επέτρεπε στις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ να απορροφούν ασύμμετρα σοκ.
Η ιδέα συζητήθηκε εκτενώς το 2012 και έλαβε ευρεία υποστήριξη από τις βασικές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι συζητήσεις, όμως, κόλλησαν στις λεπτομέρειες και οι επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία μέσα στο 2017 υποδηλώνουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις