Δραματικές στιγμές και ώρες αγωνίας ζουν οι αγορές, απ' όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεκινήσει ένα καταστροφικό ντόμινο που θα βυθίσει σε βαθιά κρίση και ύφεση την παγκόσμια οικονομία, με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, στην παραγωγή, στην απασχόληση, στα εισοδήματα και στα δημοσιονομικά.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες βυθίζονται, το επενδυτικό χρήμα μετακινείται σε ασφαλέστερα καταφύγια, επενδυτές και επίδοξοι κερδοσκόποι συνωστίζονται στην "εξοδο" επιταχύνοντας την πτώση. Πολύ χρήμα μετακινείται στα κρατικά ομόλογα - στους μόνους τίτλους που ενισχύονται.
Εικόνα καταστροφής στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα -12,4%(!), ενώ ο ΓΔ σημείωνε χαμηλό -8,9%. Οι απώλειες έχουν περιοριστεί, αλλά η γενική εικόνα και το κλίμα μικροπανικού δεν έχουν αλλάξει. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από 100 μετοχές που έχουν κινηθεί, μόλις 2(!) διατηρούν θετικό πρόσημο.
Δραματική πτώση και στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Η "ημέρα καταστροφής" ξεκίνησε με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να βυθίζεται -13.60% και την Ευρώπη να ακολουθεί: O DAX στη Φρανκφούρτη πήγε -10,72% (και τώρα γράφει -6,80%), ο γαλλικός CAC40 στο -7%, ο FT-100 του Λονδίνου -6,33%.
Οι αγορές βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με μία νέα πραγματικότητα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς οι δασμοί Τραμπ πυροδοτούν έναν πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο, που βάζει "ταφόπλακα" στην παγκοσμιοποίηση και οδηγεί σε οικονομικό απομονωτισμό.
Στα ύψη ο "δείκτης φόβου"
Τίποτε πλέον δεν φαίνεται ικανό να ανακόψει την πτώση, καθώς το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί και το ρίσκο αυξάνεται κατακόρυφα. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, που εγκυμονούν τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο στην οικονομία, με ύφεση, αυξανόμενο πληθωρισμό, ένταση στις διεθνείς σχέσεις και παρενέργειες σε γεωπολιτικό επίπεδο..
Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και οι αναλυτές αναμένουν έντονη μεταβλητότητα με μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό δείχνει και ο “δείκτης φόβου” (VIX) τηςWall Street, ο οποίος έχει ανεβεί περίπου 200% (!) σε εβδομαδιαία βάση και σήμερα συνεχίζει με +27% στις 57,6 μονάδες (με όριο επιφυλακής τις 18).
Πολύ χρήμα μετακινείται στα κρατικά ομόλογα. Τα κρατικά χρεόγραφα της Ευρωζώνης τρέχουν και σήμερα σε ρυθμούς ράλι. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης, του ελληνικού κατά 6,5 μβ (στο 3,34%).
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ η εικόνα έχει βελτιωθεί σταδιακά το τελευταίο ημίωρο, καθώς οι "πανικόβλητοι" πούλησαν όσο-όσο και η προσφορά περιορίζεται.
Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό χαμηλό -8,92% στις 1.455,08 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 1.497,5 με απώλειες 6,25%.
Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 6,50% στις 3.665 μονάδες. Περίπου 6% χάνει και ο δείκτης των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί καθοδικά μέχρι -12,42% και τώρα "γράφει" -8,90%. Εθνική -9,5%, Eurobank -8,8%, Alpha -8,3%, Πειραιώς και Optima -7,2%, Ελλάδος -6,3%, Attica και Κύπρου -5,5%,
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του ομίλου Στασινόπουλου/Βιοχάλκο: Cenergy, ΕλβάλΧαλκόρ και Βιοχάλκο -8,2%, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Aktor και Lamda -7,5%, Aegean -6,5%, Coca-Cola και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -5,7%
Στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις Fais Group -12%, Revoil -10,5%, Intralot, Intracom, Q&R και Ικτίνος -9%, MIG και Space -8,5%.