Αγορές

Μίνι ράλι ξεκίνησε στα χρηματιστήρια- Το ΧΑ δεν πρόλαβε την κούρσα


Πλήρης μεταστροφή κλίματος και αλλαγή σκηνικού σημειώνεται στα χρηματιστήρια, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακοπής ή περιορισμού της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σε ρυθμούς μίνι ράλι τρέχει η αγορά της Φρανκφούρτης - της χώρας που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα σε περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες των αγωγών. Στο +2,40% ο δείκτης DAX που ήταν το πρωι στο κόκκινο, ακολουθούν οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές και η Wall Street (Dow Jones +1,45%, Nasdaq +1,80%).

Το ΧΑ προηγήθηκε με ανοδική αντίδραση μικρής ισχύος, που υπερκάλυψε τις αρχικές απώλειες και έφερε τους βασικούς δείκτες σε θετικό πρόσημο (ΓΔ +0,23%), εν μέσω συναλλακτικής άπνοιας.

Το ψυχολογικό κλίμα αλλάζει και οι αγορές βλέπουν πάλι "το ποτήρι μισογεμάτο". Ομως οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Το ενεργειακό παραμένει βασική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος, που επιβαρύνεται από τις προβλέψεις για επερχόμενη ύφεση και την προοπτική περαιτέρω ανόδου των επιτοκίων και του κόστους κρατικού δανεισμού.

 Χωρίς ουσιώδη μεταβολή οι τιμές του φυσικού αερίου (-0,5% στα 156,5 ευρώ) και του brent, στα 106 δολάρια.

 Συνεχίζονται οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης, που εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλή μεταβλητότητα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά 7,4 μονάδες βάσης. Αντίθετα, ενισχύθηκαν τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα και η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 3,5 μονάδες βάσης, στο 3,43%.  

Μετοχές και δείκτες

Το κυρίαρχο στοιχείο στο ΧΑ είναι η συναλλακτική άπνοια, που υποδηλώνει ότι τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή -λόγω θερινής ραστώνης και επιφυλακτικότητας. Η συναλλακτική κίνηση αυξήθηκε την τελευταία μιάμιση ώρα, όταν φάνηκε ότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλάζει. Την τελευταία ώρα έγιναν συναλλαγές περίπου 16 εκατ. ευρώ και ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε σε 33,9 εκατ. ευρώ.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες, οι οποίες στη συνέχεια περιορίστηκαν και οι δείκτες πέρασαν σε θετικό πρόσημο την τελευταία ώρα. 

Ο Γενικός Δείκτης πήγε από -0,79% (797,9 μονάδες) μέχρι +0,27% στις 806,42 μονάδες. Εκλεισε στις 806,11 με άνοδο 0,23%.

  Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 0,24%, κλείνοντας στις 1.922,2 μονάδες. Ανεπαίσθητη μεταβολή -0,02% σημείωσε ο FT40M των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό -1,21% και τερμάτισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, με άνοδο 0,64%. Στην πρώτη θέση η  Attica Bank (+5,2%), που ανακάμπτει μετά από σημαντικές απώλειες. Eurobank +2,6%, Τρ. Ελλάδος +0,3%.Στο κόκκινο Εθνική -0,7%, Πειραιώς -0,3%, Alpha -0,2%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν Motor Oil +3,3%, ΤΕΝΕΡΓΑ +3,1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,6%, ΑΔΜΗΕ +1,5%, Jumbo +0,7%.

Στον αντίποδα OTE -1,5%, Βιοχάλκο και Lamda -1%, ΕλβάλΧαλκόρ -1,8%, ΕΛΠΕ και Σαράντης -0,8%, Coca-Cola -1,4%, ΟΠΑΠ και ΕλβάλΧαλκόε -0,6%.

Μόνο τρις μετοχές υπέστησαν απώλειες: ΟΠΑΠ -2,4%, ΤΕΝΕΡΓΑ -0,8%, ΕΥΔΑΠ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα