Πολιτική

Μήνυμα δανειστών: Συμφωνία τώρα, ή διαπραγμάτευση από μηδενική βάση


Ενώ η ελληνική πλευρά συνεχίζει να τρέφει ελπίδες ότι στις διαβουλεύσεις του Brussels Group μπορεί να προχωρήσει η πολιτική διαπραγμάτευση και να γίνουν βήματα σύγκλισης, οι δανειστές διαμηνύουν ότι αν δεν κλείσει τώρα η συμφωνία, θα χρειασθεί να γίνει νέα διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

Το επιχείρημα τους είναι ότι όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και συντηρείται κλίμα αβεβαιότητας, η οικονομική και  δημοσιονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται. Αν λοιπόν καθυστερήσει πολύ η αξιολόγηση, τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει – άρα ό,τι έχει συμφωνηθεί για μέτρα και στόχους δεν μπορεί να ισχύει  και οι απαιτήσεις των δανειστών θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν αναλόγως.

Οι απόψεις αυτές, που κοινοποιήθηκαν ήδη  στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο και προς το Μαξίμου, αποτελούν έμμεση απάντηση προς όσους στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει  να γίνουν υποχωρήσεις και ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τραβήξει σε βάθος χρόνου, επειδή υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν οι μεγάλες υποχρεώσεις του Ιουλίου (6,3 δισ. ευρώ), χωρίς να εισπράξουμε τη δόση των 6,2  δισ.

«Λογιστική θεώρηση»

Παράγοντες της Κομισιόν  λένε ότι αυτή είναι μία «λογιστική, στατική θεώρηση των πραγμάτων, που αγνοεί τη δυναμική της οικονομίας» και δεν λαμβάνει υπόψη τις «μεταβαλλόμενες συνθήκες», στις οποίες πρέπει να αντιστοιχούν τα εφαρμοζόμενα μέτρα και οι πολιτικές προσαρμογής.

Όπως επισημαίνουν, η προσπάθεια να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις εκ των ενόντων, θα προκαλούσε «στράγγισμα» της αγοράς, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στα φορολογικά έσοδα.

Δεν πιάνεται ο στόχος

Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναθεωρούνταν οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και θα έπρεπε παράλληλα να επανεξετασθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα κλπ – ή ακόμη θα χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα (περιστολής δαπανών, αύξησης της φορολογίας κλπ) 
 
Ηδη οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών εκφράζουν φόβους ότι η ελληνική οικονομία «πελαγοδρομεί» και δεν θα πιάσει τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης  στο α΄ τρίμηνο και στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,7%, πάνω στις οποίες βασίζεται ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος.

Γι αυτό επιμένουν ότι πρέπει «με κάποιο τρόπο» - με υποχωρήσεις  της ελληνικής πλευράς ή με αποφάσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο – να κλείσουν γρήγορα η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις