Επιχειρήσεις

Μητράκος/ΤτΕ: Δεν θα χρειασθούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση


To ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα χρειασθεί τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση, εκτιμά ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Μητράκος, τονίζοντας ότι οι τράπεζες μας εμφανίζουν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πολύ υψηλότερους από τον μέσο ευρωπαίκό όρο και είναι πλέον σε θέση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, τα οποία σταδιακά θα μειώνονται τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, ο υποδιοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν λεχθεί πολλά - ακόμη και από διεθνείς φορείς - για το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Ομως, "τα νούμερα που ακούγονται δεν είναι ορθά, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αυτή τη στιγμή σταθεροποιηθεί".

Ο κ. Μητράκος υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο και σταθερό, με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, "πολύ υψηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης". Ενδεικτικά ανέφερε ότι από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 18%, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%. "Αυτή την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα από άποψη κεφαλαίων και σταθερότητας" τόνισε.

Κατά τον υποδιοικητή της ΤτΕ, το τραπεζικό σύστημα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις, με κυρίαρχη τα κόκκινα δάνεια Εχουν όμως δρομολογηθεί  ενέργειες και χρονοδιαγράμματα από την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΕ.

"Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος είναι ενθαρρυντικά. Ο στόχος που έχει τεθεί, για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2019 θεωρώ ότι είναι αισιόδοξος, αλλά εφικτός", είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ αν υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις όσον αφορά την επιτευξιμότητα  του στόχου για τα κόκκινα δάνεια, ο κ.Μητράκος είπε: "Εχει ξεκινήσει διαδικασία στοχοθεσίας με reporting ανά τρίμηνο. Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όχι απλά σταθεροποιήθηκε στα 107,7 δισ ευρώ, αλλά μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, το ποσοστό τους σταθεροποιήθηκε στο 45,1% του συνόλου των χορηγήσεων".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις