Πολιτική

Μητσοτάκης: Η θέση μας είναι μόνο μία: δίπλα στη γυναίκα, απέναντι στη βία


Την ανάγκη να προσεγγίσουμε τις αιτίες της απειλής και τις συνθήκες που τη διαμορφώνουν, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», υπό τον τίτλο «Ας δώσουμε νόημα στον όρο "γυναικοκτονία"».

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «τους τελευταίους μήνες σκιάζουν, δυστυχώς, συχνές ειδήσεις ενδοοικογενειακής βίας και ωμών δολοφονιών γυναικών από τους συντρόφους τους. Πρόκειται για την πιο ανατριχιαστική εκδοχή της αντίληψης ότι ο άνδρας είναι, τάχα, και ιδιοκτήτης όποιας βρίσκεται δίπλα του. Για μία συμπεριφορά εξουσιαστικής επιβολής του πιο δυνατού στον πιο αδύναμο. Και, τις περισσότερες φορές, για την αιματηρή κορύφωση μιας χρόνιας σωματικής και ψυχικής κακοποίησης που έχει προηγηθεί στον οικογενειακό μικρόκοσμο ή στα υπόγεια των διαπροσωπικών σχέσεων».

Επισημαίνοντας ότι οι γυναικοκτονίες μας αφορούν όλους, Πολιτεία, φορείς και πολίτες καθώς και ότι «η θέση μας είναι μόνο μία: δίπλα στη γυναίκα, απέναντι στη βία!», τονίζει ότι ως πατέρας δύο κοριτσιών και σύζυγος συμμερίζεται την αγανάκτηση που προκαλούν αυτά τα εγκλήματα, αλλά και ότι ως πρωθυπουργός θα συνεχίσει να μάχεται για να εκριζωθούν από την κοινωνία μας.

Ακολούθως αναφέρεται αναλυτικά στις απαντήσεις που δίνει η Πολιτεία (44 συμβουλευτικά κέντρα που έχουν βοηθήσει 44.200 γυναίκες με προβλήματα στο σπίτι, 19 δομές που λειτουργούν σε ισάριθμες πόλεις, γραμμή SOS για συμπαράσταση όλο το 24ωρο, 6 γραφεία σε αστυνομικά τμήματα και εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία).

«Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα κανείς δεν αρνείται ότι κάθε κρατική δράση μοιάζει μικρή μπροστά στις ανάγκες που μεγεθύνονται», επισημαίνει. Ακόμη πως «μία κοινωνία οφείλει να βλέπει κατάματα τα προβλήματά της ακόμη και αν πρέπει να στραφεί με τόλμη στον καθρέφτη της».

Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι είναι γόνιμο να ακουστούν οι θέσεις όλων. «Όμως ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα. Η κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη τις δικές της. Μένει έτοιμη, ωστόσο, να υιοθετήσει κάθε άλλη πρόταση ευθύνης».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα