Οικονομία

Μιχαηλίδου: Ασφαλιστική ικανότητα σε όλους όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ


Ασφαλιστική ικανότητα σε όλους όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ ανήγγειλε σε συνέντευξη της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Σήμερα, προχωράμε σε μία σημαντική αλλαγή: Όσοι συμπολίτες μας, και είναι χιλιάδες, έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ δεν θα λογίζονται πλέον ως ασφαλιστικά ανίκανοι. Προχωράμε λοιπόν στη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους έχουν καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και το ΚΕΑΟ μέχρι 100 ευρώ. Με αυτό το μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 70.000 συμπολίτες μας. Πριν από λίγους μήνες κάναμε μία μεταρρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν χρέη θα μπορούν μεν να καλύπτονται από το Δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Από αυτή τη μεταρρύθμιση υπήρχαν εύλογες εξαιρέσεις όπως οι πληττόμενοι από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές».

Για το δώρο του Πάσχα, είπε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και το δώρο του Πάσχα το οποίο αυξάνεται στα 415 ευρώ. Η καταβολή του είναι υποχρεωτική και πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες έως την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα επάνω και το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας αλλά και το επιίσομα ανεργίας που αυξήθηκε στα 510 ευρώ».

Σχετικά με την πληρωμή των συντάξεων, η υπουργός ανέφερε: «Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα πληρωθούν οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ και την Δευτέρα 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δημοσίου».

Για την πλατφόρμα των Εργαζόμενων Συνταξιούχων, είπε: «Ανέλπιστη επιτυχία η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε έναν μήνα οι δηλώσεις έχουν ξεπεράσει τις 64.000. Κι αυτοί δεν είναι συνταξιούχοι που μπήκαν τώρα στην εργασία αλλά άνθρωποι που εργάζονταν και δεν δηλώνονταν και ως εκ τούτου δεν ήταν εξασφαλισμένοι. Τώρα είναι και εξασφαλισμένοι και η σύνταξή τους προσαυξάνεται με αποτέλεσμα να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη όταν αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν. Πριν την λειτουργία της πλατφόρμας γνωρίζαμε ότι στη χώρα μας εργάζονταν 26.000 συνταξιούχοι. Από την ημέρα λοιπόν που καταργήσαμε την παρακράτηση του 30% στη συντάξεις, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έσπευσαν να δηλώσουν την απασχόληση τους».


Κλείνοντας η κ. Μιχαηλίδου μίλησε για τις Ευρωεκλογές, τονίζοντας: «Στόχος μας είναι η σταθερότητα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας κάτι που αποδεικνύεται μεταξύ άλλων από τα εύσημα του διεθνούς Τύπου και της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Το διακύβευμα λοιπόν για τους πολίτες και για τη χώρα είναι ακριβώς αυτή η σταθερότητα. Και αυτό πρέπει να διατηρήσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μην έχουμε αποχή. Να καταλάβουν οι πολίτες ότι η ψήφος είναι σημαντική και να πάνε να ψηφίσουν».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα