Οικονομία

Μιχαηλίδου: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης


Διευκρινίσεις για τα όρια συνταξιοδότησεις έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο OPEN TV.

Συγκεκριμένα, η ίδια ανέφερε: «Ο κόσμος την έχει δουλέψει τη σύνταξή του και θέλουμε να τη λαμβάνει. Γι’ αυτό αυξήσαμε κατά 50% το όριο των οφειλών, ώστε οι συνταξιούχοι που έχουν οφειλές να μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους με μια μικρή παρακράτηση. Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία αυξήσαμε το όριο των οφειλών από τις 20.000 ευρώ στις 30.000 ευρώ».

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, είπε:  «Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου γνωρίζαμε ότι ήταν λιγότεροι από 30.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Τον πρώτο μήνα, από τη λειτουργία της πλατφόρμας, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και πλέον έχει τριπλασιαστεί και έχει ξεπεράσει τις 84.000. Θεωρούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε σπάσει το όριο των 180.000 εργαζόμενων συνταξιούχων».

Σχετικά με τα όρια συνταξιοδότησης, υπουργός τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αυτή τη στιγμή. Καμία. Δεν γίνεται καμία συζήτηση ούτε στο Υπουργείο Εργασίας, ούτε κεντρικά, σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης. Είμαστε στο υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παρ’ όλη την δημογραφική κρίση έχουν γίνει αρκετά βήματα έτσι ώστε το ασφαλιστικό μας σύστημα να είναι βιώσιμο». 

Αναφορικά με τα αναδρομικά, επεσήμανε: «Τα αναδρομικά είναι μια δυναμική κατάσταση και αυτό γιατί συνεχώς γίνονται επανυπολογισμοί. Κάθε δίμηνο έχουμε πληρωμές αναδρομικών. Είναι προτεραιότητα στον ΕΦΚΑ μαζί με την επίσπευση της έκδοσης των συντάξεων. Πληρώθηκαν ΔΕΚΟ, πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι της Ολυμπιακής και σε λίγο καιρό έχουμε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Μέσα στον Μάιο έχουμε και άλλα αναδρομικά». 

Για την προσωπική διαφορά, δήλωσε: «Προσπαθούμε και αυξάνουμε τις συντάξεις οριζόντια και θεσμικά, όπου έχουμε τον χώρο. Για όσους δεν καλύπτονται από τις οριζόντιες και γενικές αυξήσεις πηγαίνουμε συγκεκριμένα και στοχευμένα. Οπότε δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν καλύπτονται, είναι ότι προσπαθούμε και τους καλύπτουμε με διαφορετικό τρόπο. Εμείς αυτό προσπαθήσαμε και φέραμε εις πέρας σε σχέση με αυτό που υποσχεθήκαμε και αυτό που πιστεύουμε, είναι μια πολύ μεγάλη και συνεχής αύξηση οριζόντια των συντάξεων». 

Σχετικά με το επίδομα μητρότητας, η υπουργός ανέφερε: «Το επίδομα μητρότητας, που δίνει η ΔΥΠΑ, είναι ανταποδοτικό για τις γυναίκες που εργάζονται και πρέπει να έχουν μια αναπλήρωση του εισοδήματός τους. Τώρα αυτό που εξετάζουμε είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τις γυναίκες ναυτικούς που δεν καλύπτονταν με το επίδομα μητρότητας. Κοιτούμε τι ρυθμίσεις μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε δικαίως και οι γυναίκες που είναι στη θάλασσα, να μπορέσουμε να τις καλύψουμε». 

Κλείνοντας, είπε για τις κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ : «Βοηθάμε την οικογένεια και αυτό το κάνουμε έμπρακτα. Σήμερα ανοίγει και η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, για 36.000 παιδιά, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μπορέσουν να πάνε στην κατασκήνωση. Μέσω της ΔΥΠΑ, 70.000 χιλιάδες παιδιά θα κάνουν έως και έναν μήνα δωρεάν διακοπές. Μάλιστα έχουμε φροντίσει να υπάρχει υψηλότερη μοριοδότηση για παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες, από πολύτεκνες οικογένειες και για παιδιά με αναπηρία».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα