Διεθνή

Εμπορική συμφωνία με ττη Μ. Βρετανία θέλουν οι ΗΠΑ


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα οτι οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν φέτος εμπορική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία, μετά την αποχώρηση της από την ΕΕ.

"Υπάρχουν λιγότερα προβλήματα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ απ’ ό,τι μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή η λειτουργία των οικονομιών μας συγκλίνει", είπε ο Μνούτσιν σε συνέντευξη Τύπου.

Και οι δύο έχουν το ίδιο μοντέλο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με μεγάλη συγκέντρωση του κλάδου.. Άρα, αυτό αναμένεται να είναι πιο εύκολο", επισήμνε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στη συνέντευξη.

Νωρίτερα σήμερα, η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων Άντρεα Λίντσομ δήλωσε ότι η Βρετανία επιθυμεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά θα επιβάλει έλεγχο στις αμερικανικές ψηφιακές  εταιρείες όπως η Google, μέσω της φορολογίας.

"Οι δύο χώρες, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι δεσμευμένες να συνάψουν μια μεταξύ τους εμπορική συμφωνία. Εχουμε πολύ ισχυρή σχέση που ανάγεται σε κάποιους αιώνες. Κάποιες διαφωνίες για συγκεκριμένα θέματα δεν πλήττουν καθόλου τη σχέση αυτή”,  δήλωσε η Λίντσομ στο Talk Radio.

"Υπάρχουν πάντα σκληρές διαπραγματεύσεις και σκληρές συζητήσεις. Νομίζω όμως, σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εταιρίες είναι απολύτως κρίσιμο αυτές οι μεγάλες πολυεθνικές που έχουν τεράστια ποσά εσόδων και κερδών να φορολογούνται. Θέλουμε να συνεργαστούμε με πολλές χώρες για να υπάρξει ένα κατάλληλο καθεστώς που να διασφαλίζει ότι αυτοί οι πολυεθνικοί κολοσσοί πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί".

Βάσει του σχεδίου της Βρετανίας, οι εταιρίες τεχνολογίας που έχουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. λίρες τον χρόνο σε όλο τον κόσμο, από τον Απρίλιο  θα καταβάλλουν φόρο 2% επί των εσόδων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης