Πολιτική

Μονάδες ΔΕΗ: Πωλούνται για να... μείνουν στο κράτος;


Τι είπε ο Γιώργος Σταθάκης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τι κρύβει η δυνατότητα συμμετοχής οργανισμών του Δημοσίου στους διαγωνισμούς. Οι αποκαλύψεις του sofokleousin για τους ισχυρούς μνηστήρες.

Την ώρα που κορυφώνονται οι εσωτερικές «ζυμώσεις» στα κόμματα της συγκυβέρνησης για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία με τους δανειστές για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι μονάδες που θα διατεθούν με διαγωνισμό να... επιστρέψουν σε δημόσιο έλεγχο.

Ο μεγάλος φόβος των βουλευτών της συγκυβέρνησης, οι οποίοι εκλέγονται σε περιοχές με ισχυρή παρουσία της ΔΕΗ, είναι ότι το πέρασμα μονάδων της επιχείρησης σε ιδιωτικούς ομίλους θα οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και δυσμενείς, για το προσωπικό, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Στις συζητήσεις που είχε με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Σταθάκης φέρεται να σημείωσε με έμφαση ένα σκέλος της συμφωνίας με τους δανειστές, το οποίο θα μπορούσε να γεννήσει ελπίδες στους βουλευτές ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ή ορισμένα εξ αυτών, θα παραμείνουν τελικά υπό τον έλεγχο επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, ώστε να αποφευχθούν δυσμενείς επιπτώσεις στο προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε με τους δανειστές να μην υπάρχει όρος στους διαγωνισμούς που θα γίνουν για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ο οποίος θα απαγορεύει τη συμμετοχή επιχειρήσεων, στις οποίες μετέχει το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον, είναι ανοικτός ο δρόμος για τη διεκδίκηση λιγνιτικών μονάδων από επιχειρήσεις του Δημοσίου, παρότι θα έλεγε κανείς ότι είναι τουλάχιστον περίεργο το πώς συμφώνησαν οι Θεσμοί των δανειστών με μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που οδηγεί σε νέα κρατικοποίηση.

Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρουν στελέχη με γνώση της αγοράς, το γεγονός ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στους διαγωνισμούς, σχετίζεται με την επιθυμία των Θεσμών να μην προκαλέσουν προβλήματα σε ένα ισχυρό «παίκτη» της ενέργειας, στον οποίο εξακολουθεί να έχει συμμετοχή το Δημόσιο: πρόκειται, βεβαίως, για τα ΕΛΠΕ, που από κοινού με την ιταλική Edison (Elpedison) διεκδικούν μια από τις κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού και είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατο να παραχθεί ισχύς από ιδιώτη με ανταγωνιστικούς όρους.

Προκειμένου να μην διαταραχθούν βίαια οι ισορροπίες στην αγορά ηλεκτρισμού, έγινε δεκτό από τους δανειστές ότι τα ΕΛΠΕ, αν και το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή, δεν θα αποκλεισθούν από το διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεθεί περιορισμός στη συμμετοχή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, στην οποία μετέχει το Δημόσιο.

Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να εξαγοράσουν και να λειτουργήσουν λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, υπάρχει μεγάλη απόσταση, αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, πλην των ΕΛΠΕ, άλλες δημόσιες επιχειρήσεις που να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και τεχνογνωσία για να εισέλθουν στον τομέα της παραγωγής ρεύματος.

Τα ΕΛΤΑ, που αναφέρονται από ορισμένους ως δημόσια εταιρεία που θα μπορούσε να διεκδικήσει μονάδες της ΔΕΗ, γνωρίζουν μόνο το στάδιο της εμπορίας ρεύματος και όχι την παραγωγή, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η οικονομική κατάστασή τους δεν συμβιβάζεται με φιλοδοξίες για μια τόσο δύσκολη επέκταση δραστηριοτήτων σε ένα νέο τομέα.

Τρεις διεκδικητές

Τους πραγματικούς «μνηστήρες» των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποκάλυψε το sofokleousin, την Κυριακή, 28/3/2017: https://www.sofokleousin.gr/archives/337848.html.

Σε αυτό το δημοσίευμα τονίζαμε ότι έντονο ενδιαφέρον για λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επιδεικνύουν οι τρεις ισχυρότεροι όμιλοι στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, την ώρα που η κυβέρνηση, ευρισκόμενη υπό την πίεση της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, φέρεται να συζητεί με τους δανειστές την πώληση ορισμένων μονάδων.

Οι τρεις όμιλοι που ενδιαφέρονται για το λιγνίτη άσκησαν παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπέρ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην υπόθεση της προσφυγής που είχαν ασκήσει η ΔΕΗ και το Ελληνικό Δημόσιο, ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση της Επιτροπής για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στο λιγνίτη.

Πρόκειται για τα ΕΛΠΕ (ELPEDISON) και τους ομίλους Μπόμπολα και Μυτιληναίου, που άσκησαν παρέμβαση υπέρ της Κομισιόν και κατά της ΔΕΗ και του Δημοσίου μέσω των εταιρειών Ελληνική Ενέργεια και Ανάπτυξη, Μυτιληναίος AE, Protergia και Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sofokleousin και οι τρεις όμιλοι που έχουν ισχυρή παρουσία στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού, πρόκειται να είναι μεταξύ των διεκδικητών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς χωρίς την παραγωγή ισχύος από λιγνίτη, που έχει χαμηλό κόστος, είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν ανταγωνιστικοί προς τη ΔΕΗ στην παραγωγή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις