Χρηστικά

Μόνο ηλεκτρονικά η υποβολή πέντε δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων


Το μέτρο διευκολύνει τους συναλλασσόμενους και ταυτόχρονα διευκολύνει τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα

Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται στο εξής  πέντε ειδικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, μέτρο που διευκολύνει τους συναλλασσόμενους, αλλά και ταυτόχρονα διευκολύνει τις διασταυρώσεις και τους ελέγχους στα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.

Η ηλεκτρονική υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων θα γίνεται από σήμερα, 16 Αυγούστου, προαιρετικά, ενώ από την 1η Οκτωβρίου η υποβολή τους θα γίνεται μόνο ψηφιακά.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, παρέχεται από σήμερα τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής πέντε ειδικών δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας «myPROPERTY».

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή από τις 16-8-2022, μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

  1. Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα, της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  2. Την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
  3. Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
  4. Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  5. Τις αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας, οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν συνολικά τις 30.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος.

Έλεγχοι στις μεταβιβάσεις

Η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων διευκολύνει τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, στις πράξεις μεταβίβασης. Ήδη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, διέταξε εξονυχιστικούς ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στα συμβόλαια μεταβίβασης ή άλλων δικαιοπραξιών επί ακινήτων, περιέχεται και το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, το οποίο πιστοποιεί ότι δηλώθηκε το ακίνητο και πληρώθηκε ο φόρος.

Πρόκειται για 19 περιπτώσεις συναλλαγών επί ακινήτων στις οποίες είναι απαραίτητο το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ ενώ, ενώ για τους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες, που αμελούν τη ζήτηση και λήψη του, προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 1.000 ευρώ, τα οποία διπλασιάζονται σε περιπτώσεις υποτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, από τους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΑΑΔΕ, εντοπίζονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, που δεν έχουν καταβάλει τον ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση 1100/2022, το έτος 2022 διενεργούνται έλεγχοι γραφείου από τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογουμένους των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) για τη διαπίστωση της ορθής εφαρμογής του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 από συμβολαιογράφους ή/και από υποθηκοφύλακες/προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα