Επιχειρήσεις

Moody’s: Υποβάθμιση στο outlook της UBS μετά την εξαγορά της Credit Suisse


Αρνητικό είναι πλέον το outlook της UBS, αφού προχώρησε σε υποβάθμιση η Moody’s, μετά την εξαγορά της Credit Suisse για 3,25 δισ. δολάρια. Χθες η S&P υποβάθμισε επίσης τις προοπτικές της ελβετικής τράπεζας από «σταθερές» σε «αρνητικές» .

Η Moody’s επισημαίνει τις  προκλήσεις της UBS, δηλαδή την «ανάγκη διατήρησης του βασικού προσωπικού της Credit Suisse όσο η συναλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη, την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αλληλεπικαλυπτόμενων πελατών στις ελβετικές τραπεζικές δραστηριότητές της και τη διαχείριση περιουσίας, και την ανάγκη να ενοποιηθούν οι πολιτισμοί δύο κάπως διαφορετικών οργανισμών».

Χθες, η S&P Global Ratings υπογράμμισε πως περιμένει η ενσωμάτωση μεγάλων τμημάτων των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής από την Credit Suisse να έχει σημαντικό κίνδυνο υλοποίησης, με την πιστοληπτική ικανότητα της UBS στο «Α-».

Στην έκθεση σημειώνεται πως «πιστεύουμε ότι η διοίκηση της UBS θα εκτελέσει με σύνεσητην ενοποίηση με την Credit Suisse και, λόγω των πολύ υψηλών χρηματοοικονομικών αποθεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από τη συναλλαγή και την τεράστια στήριξη ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, βλέπουμε επαρκή αποθέματα ασφαλείας για τον αποτελεσματικό περιορισμό των αναδυόμενων κινδύνων».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι δεδομένου του μεγέθους και του ασθενέστερου πιστωτικού προφίλ της Credit Suisse και της πολυπλοκότητας στην εκκαθάριση μεγάλου μέρους των επενδυτικών τραπεζικών εργασιών της, υπάρχει ο κίνδυνος ο συνδυασμένος όμιλος να δει αποδυνάμωση της ανταγωνιστικής του θέσης ή να χάσει οικονομικούς στόχους λόγω εξόδων αναδιάρθρωσης ή δικαστικών εξόδων που θα μπορούσαν να είναι σημαντικά.

«Στο βασικό μας σενάριο, αναμένουμε ήδη ανατροπή πελατών στη συνδυασμένη οντότητα, ιδιαίτερα στη διαχείριση περιουσίας και στην ελβετική τραπεζική, όπου και οι δύο οντότητες έχουν σημαντικές επικαλύψεις πελατών», προσθέτει η S&P.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Moody's