Οικονομία

Morgan Stanley: Aνάπτυξη 2,3% το 2023-2024 στην Ελλάδα - Χρέος κάτω από 150% το 2025


Σύντομα αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody's και Fitch

Μηνύματα για την ελληνική οικονομία δίνει η Morgan Stanley, μέσω νέας έκθεσης της, αναμένοντας πως η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί και το χρέος θα πέσει στο 148% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Ο οίκος τονίζει πως το 2023 και το 2024, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 2,3%, ενώ το 2025 η ανάπτυξη θα φτάσει το 2,4%.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με καλούς ρυθμούς, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη για το 2023, καθώς και για περίπου το 50% της ανάπτυξης των ετών 2024 και 2025.

Παράλληλα, τονίζεται πως η μείωση του πληθωρισμού και οι αυξήσεις των μισθών αναμένεται να βελτιώσουν τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων.

Η έκθεση αναφέρει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ στα 950 ευρώ έως το 2027, θα δώσει ώθηση στις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση.

Στον αντίποδα, η άνοδος επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά.

Τα στεγαστικά δάνεια είναι σε μεγάλο βαθμό κυμαινόμενου επιτοκίου και τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα δανεισμού σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, όπου ένα μικρός μέρος του πληθυσμού έχει στεγαστικό. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, «αυτό αναμένεται να περιορίσει τις επιπτώσεις από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική μέσω του καναλιού των στεγαστικών», τονίζουν οι αναλυτές.

Οι επενδύσεις ως μοχλός ανάπτυξης

Η Morgan Stanley θεωρεί πως οι επενδύσεις θα γίνουν η βασική κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης για το 2024 και το 2025, λόγω της αύξησης των άμεσων ξένων επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει τις επιπτώσεις από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η έκθεση τονίζει πως το συνολικό σχέδιο της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ, με 12,8 δισ. ευρώ να έχουν εκταμιευτεί ήδη και άλλα 23 δισ. ευρώ να αναμένονται έως το τέλος του 2026.

Δημοσιονομική προσαρμογή

Η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζεται, με τον προϋπολογισμό του 2022 να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος να πέφτει γύρω στο 170% του ΑΕΠ στα τέλη του 2022.

Η Morgan Stanley περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2% ήδη από το 2024 και εκτιμά ότι το χρέος θα παραμείνει σε καθοδική τροχιά, πέφτοντας στο 148% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2025.

Ακόμα και εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, το χρέος αποτελείται κυρίως από δάνεια του θεσμικού τομέα, σε σταθερά επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι το επιτοκιακό κόστος δεν εξαρτάται τόσο από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Σύντομα αναβάθμιση της Ελλάδας από Moody's και Fitch

Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους Moody’s και Fitch, που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα την αξιολόγησή τους, είναι θέμα χρόνου. Η κίνηση αυτή αναμένεται το αργότερο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με ένα από τα άμεσα οφέλη της να είναι η είσοδος της Ελλάδας στους δείκτες καθώς και η επιλεξιμότητα στο πλαίσιο των collateral της ΕΚΤ (και άρα οι αγορές ελληνικών assets από την ΕΚΤ).

Η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να ωφελήσει, επίσης, την ευρύτερη ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα