"Η ισότητα και η κινητοποίηση της ανθρώπινης δύναμης ήταν πάντα στον πυρήνα του συγκροτήματος Spice Girls. Πρόκειται για ισότητα για όλους, για κάθε αγόρι και για κάθε κορίτσι".
Με την ανακοίνωση αυτή και με αφορμή την επανασύνδεσή τους για μία νέα περιοδεία οι Spice Girls λάνσαραν τον περασμένο Νοέμβριο T-shirts με το μήνυμα «#IwannaBeASpiceGirl» (λογοπαίγνιο με αναφορά στο τραγούδι τους του 1996 Wannabe).
Τα έσοδα από τα T-shirts πρόκειται να διοχετευθούν σε εκστρατεία για την ισότητα των φύλων που υλοποιείται από τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Comic Relief.
Τα μπλουζάκια, τα οποία επίσης έχουν τις λέξεις "δικαιοσύνη φύλου" στην πλάτη φτιάχνονται από εργαζόμενες γυναίκες που κερδίζουν πολύ λιγότερα από έναν πραγματικό μισθό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας "The Guardian".
Στο εργοστάσιο όπου παράγονται τα T-shirts στο Μπαγκλαντές, οι συνθήκες δεν είναι τόσο ευνοϊκές για τις γυναίκες εργαζόμενες. Συνιδιοκτήτης του είναι ο Σαχριάρ Αλάμ, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης συνασπισμού του Μπαγκλαντές, που κατηγορείται για αυταρχισμό από τους δημοσιογράφους, αναφέρεται στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Μία από τις εργάτριες, η Σάλμα εργάζεται σκληρά, αμείβεται ελάχιστα και δεν έχει ακούσει ποτέ για τις Spice Girls. Η ζωή της είναι μόνο δουλειά, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Τα T-shirts κοστίζουν 19,40 λίρες (περίπου 22 ευρώ) εκ των οποίων 11,60 λίρες (περίπου 13 ευρώ) δίνονται στην Comic Relief για την προώθηση της "ισότητας για τις γυναίκες".
Οι γυναίκες όμως που φτιάχνουν τα T-shirts δεν απολαμβάνουν ισότητα. Αναγκάζονται να εργάζονται 16 ώρες την ημέρα και δέχονται προσβολές από τους προϊσταμένους όταν δεν πετυχαίνουν τους φιλόδοξους στόχους.
Εκπρόσωπος των Spice Girls δήλωσε ότι είναι βαθιά "σοκαρισμένες και συγκλονισμένες" από τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα και ότι θα διεξάγουν προσωπικά έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο. Από την Comic Relief ανακοινώθηκε ότι στην οργάνωση είναι "σοκαρισμένοι και ανήσυχοι".
Η εταιρεία πίσω από το εργοστάσιο στο οποίο παράγονται οι μπλούζες, Interstoff Apparels, ανακοίνωσε ότι τα ευρήματα θα διερευνηθούν αλλά πρόσθεσε ότι "απλά δεν είναι αλήθεια". Ωστόσο, αποκαλύφθηκε ένας κατάλογος στοιχείων σχετικά με τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.
Μερικές εργαζόμενες που χειρίζονται μηχανήματα πληρώνονται 8.800Tk (82 αγγλικές λίρες) τον μήνα, σύμφωνα με ένα πρόσφατο δελτίο πληρωμής. Το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από τα 16.000Tk που απαιτούν τα συνδικάτα εργαζομένων.
Οι εργαζόμενες αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες για να επιτύχουν "αδύνατους" στόχους παραγωγής χιλιάδων ενδυμάτων την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές δουλεύουν 16ωρες βάρδιες και τελειώνουν τα μεσάνυχτα.
Οι εργαζόμενες που δεν εκπληρώνουν τους στόχους τους δέχονται προσβολές από τη διοίκηση. Μερικές εξαναγκάζονται να εργάζονται ακόμη κι όταν είναι άρρωστες.
Ο υπουργός της κυβέρνησης του Μπαγκλαντές ανέφερε ότι δεν είναι σωστό που το όνομα του συμπεριελήφθη στο ρεπορτάζ. Παραδέχθηκε ότι είχε μερίδιο και ήταν συνιδιοκτήτης της Interstoff, αλλά παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο πριν από πέντε χρόνια. Η Interstoff υποστήριξε ότι ο Σαχριάρ Αλάμ δεν είχε ανάμειξη στη διαχείριση της επιχείρησης.