Επιχειρήσεις

Μπλακ άουτ στην αγορά ενέργειας


Δεν προχωρά η απελευθέρωση, στα 45,25 ευρώ ανά ΜWh η τιμή στη χθεσινή δημοπρασία. Χάνεται ο στόχος για άνοιγμα της αγοράς. Οι επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Αναποτελεσματικό αποδεικνύεται το «εργαλείο» των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου που έχει τεθεί στον τομέα της ενέργειας και αφορά το «άνοιγμα» της αγοράς ρεύματος. Η χθεσινή δημοπρασία έκλεισε με ανώτατη τιμή τα 45,25 ευρώ η μεγαβατώρα (13,2 ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης), δημιουργώντας ένα πλαίσιο πρόκαιρου κέρδους για την ΔΕΗ, που όμως λειτουργεί ως πισωγύρισμα για τις ιδιώτες-εναλλακτικούς παρόχους της αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ βγαίνει στην παρούσα φάση κερδισμένη στην κόντρα με τους ιδιώτες ανταγωνιστές. Ομως, ο πολυπόθητος στόχος για άνοιγμα της αγοράς μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ, καθίσταται μάλλον ανέφικτος. 

Σε πολιτικό επίπεδο η χθεσινή εξέλιξη είναι πιθανόν να δημιουργήσει νέα προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Ενέργειας με τους Θεσμούς.

Η… συζήτηση για την εφαρμογή δομικών μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί το άνοιγμα της λιανικής αγοράς, αναμένεται να «αναζωπυρωθεί». Το υπουργείο Ενέργειας εκφράζει προσδοκίες ότι μέσω των market test για το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα ανακατευτεί η τράπουλα και θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για το άνοιγμα της αγοράς. Κατά πολλούς, το «πακέτο» πώλησης των λιγνιτικών μονάδων δεν είναι… αρκετό, πόσο μάλλον όταν δεν έχει αποσαφηνιστεί το ακριβές περιεχόμενό του και παράλληλα ουδείς μπορεί να διατυπώσει με βεβαιότητα, ότι τα market test θα στεφθούν με επιτυχία. 

Δομικά μέτρα και υδροηλεκτρικές μονάδες

Αυτό που ίσως να απαιτηθεί από τους Θεσμούς και περιλαμβάνεται στα λεγόμενα δομικά μέτρα, είναι η πώληση και κάποιων υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που μέχρι σήμερα αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για το υπουργείο Ενέργειας. Άλλωστε όλες οι ενέργειές του ΥΠΕΝ, στην πορεία διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κινούνται προς την κατεύθυνση αποκλεισμού των εν λόγω «φιλέτων» της ΔΕΗ, από τις διαδικασίες πώλησης. Επιπρόσθετα, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, με την δημοπρασία ΝΟΜΕ, αναμένεται να αναθερμανθεί και να μπει και πάλι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, το θέμα της κατάργησης της έκπτωσης του 15% που έχει χορηγήσει η ΔΕΗ στους πελάτες της.

Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας θεωρείται σίγουρο ότι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές.

Δημοπρασία

Η δημοπρασία έκλεισε με  ανώτατη τιμή τα 45,25 ευρώ/MWh, ωστόσο ο κύριος όγκος δημοπρατήθηκε στα 45,15 και στο 45,2 ευρώ/MWh που συνιστά την υψηλότερη τιμή που είχαμε ποτέ σε δημοπρασία. Επίσης η δημοπρατούμενη ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ καθώς διατέθηκαν 717MWh/h.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις