Πολιτική

Μπλόκο ΔΝΤ στη συμφωνία!


Ο τελευταίος... εκβιασμός στις Βρυξέλλες: γιατί «πάγωσε» ο Τόμσεν την επιστροφή των Θεσμών. Κίνδυνος να χαθεί το Eurogroup Απριλίου, σκληρό δίλημμα στην κυβέρνηση.

Μπροστά σε σκληρό δίλημμα φέρνει την κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπλοκάροντας την επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των Θεσμών, επειδή δεν έχουν ικανοποιηθεί πλήρως οι αξιώσεις του για τις περικοπές των συντάξεων και για τα εργασιακά.

Στο χθεσινό Euro Working Group, η αδιαλλαξία της ομάδας του Πόουλ Τόμσεν προκάλεσε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι το ορόσημο της 7ης Απριλίου για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές θα χαθεί, εκτός αν υποχωρήσει η Αθήνα στις πιέσεις του Ταμείου.

Με τη διαπραγματευτική του τακτική, ο «σκληρός» επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη επιχειρεί να αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο την πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία σε στενά χρονικά περιθώρια. Στόχος του είναι να εναρμονισθεί πλήρως η τεχνική συμφωνία με τις απαιτήσεις του Ταμείου, χωρίς να γίνουν από την πλευρά του οργανισμού έστω και ελάχιστες υποχωρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα δύο θέματα που προκάλεσαν την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά θεωρούσε ότι υπήρχε σύγκλιση απόψεων σε μεγάλο βαθμό, αλλά το Ταμείο επανήλθε στις αρχικές του θέσεις, φέρνοντας την κυβέρνηση μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα: να υποχωρήσει για να κλείσει έγκαιρα η συμφωνία, ή να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, διακινδυνεύοντας να χαθεί άλλο ένα ορόσημο;

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, το ΔΝΤ επιμένει ότι οι περικοπές, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, που θα θίξουν 900.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να γίνουν το 2019, ενώ η κυβέρνηση ζητούσε να γίνουν τμηματικά, σε δύο ή τρία χρόνια και φαινόταν ότι μια ρύθμιση αυτής της μορφής θα μπορούσε να γίνει δεκτή από το Ταμείο.

Για τα εργασιακά, η ελληνική πλευρά πίστευε ότι θα γινόταν δεκτό να μην αυξηθεί το μηνιαίο όριο για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά να καταργηθεί μόνο η διαδικασία έγκρισης από το υπουργείο Εργασίας. Όμως, το Ταμείο επιμένει στην αύξηση του ορίου στο 10%, ενώ δεν έχει αποσύρει και τις προτάσεις του για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και για την καθιέρωση του lock-out.

Η κυβέρνηση καλείται τώρα να αποφασίσει μέσα στα επόμενα 24ωρα αν θα επανέλθει με νέες προτάσεις προς το ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός, ώστε να υπάρξει μια νέα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, όπου θα εγκριθεί η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Αν δεν επιστρέψουν οι Θεσμοί, θα χαθεί και το Eurogroup της Μάλτας και πλέον η επόμενη ευκαιρία για οριστικοποίηση της τεχνικής συμφωνίας θα δοθεί στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου. Αυτή η καθυστέρηση θα δημιουργούσε άλλης τάξεως πολιτικά προβλήματα, αφού θα δυσκόλευε τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου) μεταξύ των πιστωτών της χώρας (Washington Group) για την ελάφρυνση του χρέους.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, φέρεται να έχει υποσχεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πριν την τακτική στις 22 Μαΐου, εάν στο μεταξύ οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις