Επιχειρήσεις

Μπρα ντε φερ για τις αυξήσεις στα διόδια - Θα γίνουν τμηματικά


Τα διόδια θα αυξηθούν σε όλους τους  επόμενους μήνες σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Το θέμα είναι πόσο. Οι εταιρείες εκμετάλλευσης ("παραχωρησιούχοι") έχουν αναδρομικές απαιτήσεις για αυξήσεις  από την αρχή του έτους, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να συναινέσει - αν και τυπικά δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει, καθώς οι αυξήσεις προβλέπονται από τις συμβάσεις παραχώρησης.

Από χθες, με την παρουσίαση των προτάσεων των παραχωρησιούχων, άρχισε νέος γύρος σκληρής διαπραγμάτευσης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών υπό τον Χρ. Σταϊκούρα προσπαθεί να πείσει τις εταιρείες να προχωρήσουν σε σταδιακές αυξήσεις, ώστε να μη γίνει αισθητή η επιβάρυνση των αυτοκινητιστών και να αποφευχθούν έντονες αντιδράσεις. Επιδιώκει επίσης να επιμεριστεί η αναδρομική απαίτηση των παραχωρησιούχων, που ξεπερνά ήδη τα 40 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρείες διαχείρισης-εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Νέα Οδός, Ε65, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Εγνατία Οδός, και Μορέας) κατέθεσαν χθες στο υπουργείο Μεταφορών δέσμη συνδυαστικών προτάσεων για τις αυξήσεις διοδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν τμηματικές αυξήσεις που θα καλύπτουν το περυσινό +12% του πληθωρισμού συν την φετινή άνοδο.

Αύριο θα γίνει νέα σύσκεψη εκπροσώπων τους και της ηγεσίας του υπουργείου προκειμένου να βρεθούν συναινετικές λύσεις.

Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι αναπροσαρμόζουν κάθε χρόνο τα διόδια  με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο 2022..

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα