Αγορές

Μπροστά στο "βουνό" των 900 μονάδων το χρηματιστήριο


Συνεχίζεται με αργά βήματα η ανοδική πορεία του ΧΑ και ο ΓΔ βρίσκεται πλέον στις υπώρειες των 900 μονάδων, πολιορκώντας το οχυρό που αποτελεί  σημείο ισχυρής αντίστασης στο δρόμο της ανάκαμψης προς τα υψηλά έτους. Μικρά κέρδη καταγράφουν αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες, που ξεκίνησαν σήμερα από το κόκκινο και κινούμενοι ανοδικά σημείωσαν υψηλά ημέρας μετά από μία ώρα συναλλαγών.

 Θετική ένδειξη για τη δυναμική της αγοράς ο αυξημένος τζίρος. Σε δυό ώρες συνεδρίασης έχουν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 20 εκατ. ευρώ, συν 3,8 εκατ. που είναι η αξία διακινηθέντων πακέτων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, επισημαίνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές, με βασικές παραμέτρους την πορεία των τιμών ενέργειας και τα νέα οικονομικά στοιχεία.

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η εικόνα είναι αρνητική σήμερα. Ο DAX υποχωρεί κατά 0,80%, ο γαλλιικός CAC40 χάνει 0,80%, ενώ ο FTSE100 στο Λονδίνο κινείται οριακά στο κόκκινο (-0,20%). Οι τιμές του αργού πετρελαίου ανεβαίνουν κατά 1% και βρίσκονται στα υψηλά 7ετίας, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί κατά 3,2% αυτή την ώρα.

Πιέσεις εκδηλώνονται και στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης. Οι αποδόσεις του γερμανικού, του γαλλικού και του ολλανδικού 10ετούς ανεβαίνουν περίπου κατά 2,2 μονάδες βάσης, του ιταλικού κατά 4 μ.β.

Μετοχές και δείκτες

Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης, συγκεντρώνοντας δυνάμεις πριν από την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση. Περιορισμένου εύρους οι διακυμάνσεις στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης  ξεκίνησε με -0,13% από τις 893,61 μονάδες, πήγε μέχρι τις 899,03 χαμηλό (+0,48%) και τώρα βρίσκεται στις 895,9 με οριακά κέρδη 0,13%.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,18% στις 2.167,5 μονάδες. Ανοδο 0,50% σημειώνει ο δείκτης των Mid Caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε νωρίτερα +1,70% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 1,15%. Προηγούνται Εθνική και Eurobank με +1,9%. Ακολουθούν Alpha και Πειραιώς +0,6%. Στο κόκκινο Attica Bank και Τρ. Ελλάδος (-0,3%).

Μικρά τα κέρδη στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στην πρώτη θέση η ΔΕΗ με +1,5%. ΕΥΔΑΠ +1%,  Motor Oil και ΕΧΑΕ +0,5%. Με απώλειες Jumbo -1,6%, Σαράντης -1,2%, Coca-Cola, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ -0,7%, ΟΛΠ -0,5%.

 Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η  Intracom (+3%), που επανήλθε σε ανοδική τροχιά μετά από πολλές μέρες απωλειώ και οι θυγατρικές της Intralot και Ιντρακάτ με +6,8% και +1,9% αντίστοιχα. Ακολουθούν ΕΥΑΘ, Profile και Ικτίνος +1%.  Στο κόκκινο Κρι-Κρι -1,3%, Φουρλής -0,4%

Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ανοδικά κινούνται με αξιόλογο όγκο συναλλαγών η ΕΛΓΕΚΑ + 4,9% και ο Δρομέας (+2,7%).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα