Πολιτική

Ν. Δράκου: Η πιο συγκινητική στιγμή είναι να διαβάζεις στα παιδιά το βιβλίο που έχεις γράψει γι αυτά


Συνέντευξη στο sofokleousin.gr

Η Νικολίνα Δράκου ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Γνωριστήκαμε σε ιατρικό συνέδριο και μέσα από τη συζήτηση καταλάβαμε αμφότερες ότι μας δένει η αγάπη του να προσφέρεις απλόχερα στο συνάνθρωπο….πόσο μάλλον όταν αυτός ο συνάνθρωπος είναι ένα παιδί. Οι δυσκολίες των εποχών που βιώνουμε, και η προσπάθεια όλων τον γονιών να διδάξουν κόντρα στους καιρούς, τι είναι το καλό και τι το κακό στα παιδιά τους, να τα μάθουν να αγαπούν το διαφορετικό και να το αποδέχονται στη ζωή τους ήταν γι αυτή όπως μου είπε κάτι σαν ανάγκη η οποία βγήκε μέσα από αυτό το βιβλίο. «Η πιο συγκινητική διαδικασία ήταν όταν διάβασα το βιβλίο στις κόρες μου» λέει η ίδια, μιλώντας στο www.sofokleousin.gr για το μαγικό ταξίδι της «πιπερούλας» στον κόσμο. 

- Σε μια εποχή που το βιβλίο έχει αρχίσει να χάνει μέρος από την αίγλη του με τα ηλεκτρονικά μέσα να αντικαθιστούν το αγαπημένο μας χαρτί, αυτή τη μυρωδιά του μελανιού, τις υπέροχες εικονογραφήσεις πως αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο; Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψεις τη γλυκιά Πιπερούλα;

Ωραία ερώτηση! Είναι γεγονός πως στην εποχή που ζούμε σπάνια πια βλέπουμε την κλασσική εικόνα του αναγνώστη με το βιβλίο στο χέρι, είτε στο λεωφορείο είτε στο αεροπλάνο. Αυτή η εικόνα έχει αντικατασταθεί με τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τηλέφωνο. 

Η αλήθεια είναι πως προσωπικά είμαι άνθρωπος της έντυπης μορφής, αφού μπορεί να είμαι από τους μοναδικούς ανθρώπους που ακόμα έχουν στη τσάντα τους ημερολόγιο και δεν χρησιμοποιώ το smart phone για τα ραντεβού μου ! 

Για τα βιβλία, θεωρώ πως η αφή είναι μία από τις αισθήσεις που διεγείρονται κατά την διάρκεια της επιλογής αλλά και της ανάγνωσης. Το άγγιγμα σε ένα βιβλίο, σου μεταφέρει την αύρα του συγγραφέα και την αγάπη με την οποία το δημιούργησε! Σας  προκαλώ να αγγίξετε το βιβλίο μου και να καταφέρετε να μην χαμογελάσετε! 

Η ιστορία αυτή της Πιπερούλας, είναι κάτι που χρησιμοποίησα ως κεντρική ιδέα προσπαθώντας να εξηγήσω στην τετράχρονη κόρη μου  την έννοια της διαφορετικότητας, χωρίς όμως να της «φωτογραφίσω» στο μυαλό κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων με κίνδυνο χωρίς να το θέλω να στιγματίσω από μόνη μου κάποιον στο μυαλό του παιδιού μου. Έτσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ως ηρωίδα μου μια κόκκινη πιπεριά η οποία είναι τόσο ευγενική και καλοσυνάτη που βγάζει μόνο γλυκά πιπέρια σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πιπεριές του περιβολιού που είναι καυτερές! Η διαφορετική της φύση την στιγματίζει και βιώνει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον εκφοβισμό σε λεκτική μορφή. Παράλληλα, αρχίζει και η ίδια η Πιπερούλα να απορρίπτει τον εαυτό της.

Όταν επισκέπτεται το περιβόλι η εγγονή του περιβολάρη φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή της Πιπερουλας! Τη συνέχεια την αφήνω για την διαβάσετε για να μην χαλάσω το σασπένς! 

- Και μια και μιλάμε για εικονογραφήσεις, θα ήθελα να μου πεις αυτή την υπέροχη εικονογράφηση της πιπερούλας ποιος την έχει κάνει;

Αυτή η εξαιρετική εικονογράφηση δημιουργήθηκε από την Ελένη Λουκά (designs.by.eleni@gmail.com), μια απίστευτα ταλαντούχα γραφίστα από την Κύπρο η οποία τα τελευταία χρόνια ζει με την οικογένεια της και εργάζεται στην Αστόρια της Νέας Υόρκης . 

Η Ελένη, από την αρχή όταν της έστειλα το κείμενο ρωτώντας την θεωρεί πως μπορεί να δημιουργήσει κάτι που θα ζωντανέψει τους ήρωες στα μάτια των παιδιών, αμέσως πίστεψε στο έργο μου και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην Πιπερούλα! Ήταν ο άνθρωπος που μου έδωσε την θετική ενέργεια και την σιγουριά πως έγραψα κάτι που θα πάει πολύ μακριά!  

Κάπως έτσι, μεταξύ Κύπρου και Αμερικής  ξεκίνησε το ταξίδι της  Πιπερούλας!  

- Από την επαφή σου με τους μικρούς αναγνώστες ποιες είναι οι αντιδράσεις τους όταν βλέπουν η διαβάζουν το βιβλίο;

Η αλήθεια είναι πως είχα αρκετό άγχος πριν τη  πρώτη μου αφήγηση!

Θα ήταν τα πρώτα παιδιά, μετά τα δικά μου που θα άκουγαν την ιστορία.  Η αντίδραση τους ήταν τόσο σημαντική για μένα που ένοιωθα πως είχα προφορική εξεταστική για το Πτυχίο!!

Τελικά, φαίνετε πως πέρασα το μάθημα! Παρακολουθούσαν με προσοχή την αφήγηση και στο τέλος με «πυροβόλησαν» ανελέητα με δεκάδες ερωτήσεις που με εξέπληξαν ευχάριστα!

Η υπέροχη εικονογράφηση της Ελένης  έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να αγαπήσουν τα παιδιά το παραμύθι. Ακόμα, το έκαναν και ενδιαφέρον σε μικρότερα παιδιά όπως για παράδειγμα την 15 μηνών κορούλα μου η οποία δίνει και φιλάκια στη χαριτωμένη Πιπερούλα!

- Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στις δύο κορούλες σου Νάγια και Ήλια. Πόσο χρονών είναι οι μικρές, διάβασαν το βιβλίο, πως τους φάνηκε, τι σου είπαν; Πολλές ερωτήσεις μαζεμένες αλλά είναι πάντα αξιοπερίεργο το πώς αντιδρούν τα παιδιά σε κάτι τέτοιο.

Όταν ανακοίνωσα στις μικρές πως έγραψα ένα παραμύθι, η  Νάγια που είναι  4 χρονών ήθελε να δει τις εικόνες! Η Ήλια που είναι 15 μηνών, με κοίταζε περίεργα… περιμένοντας να τελειώσω αυτό που λέω για να συνεχίσουμε να παίζουμε!

Η Νάγια  ήταν ο πρώτος επίσημος επιμελητής του κειμένου! Μετά ανέλαβε η Μερόπη Κυριάκου!

 Μόλις κυκλοφόρησε το παραμύθι και το πήγαμε στο κρεβάτι να το διαβάσουμε με τη Νάγια ήταν η πιο συγκινητική στιγμή της όλης διαδικασίας!

Κάποια φίλη μου είπε  πως απέκτησα και τρίτο κοριτσάκι,  την Πιπερούλα! Μπορεί να έχει και δίκαιο!

- Τα παιδιά κατανοούν τη διαφορετικότητα και πως αντιδρούν έναντι αυτής;

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης των μεγάλων.  Η κοινωνία μας τα τελευταία χρόνια δυστυχώς περνάει μια κρίση αξιών η οποία σαφώς και επηρεάζει τα παιδιά μας. Μετά τις αφηγήσεις που κάνω τον τελευταίο καιρό αρχίζω μια συζήτηση με τα παιδιά που κάθε φορά με μαθαίνει περισσότερα πράγματα. Στην ερώτηση του, τι θα κάνατε αν βλέπατε κάποιον να συμπεριφέρεται άσχημα και να πληγώνει κάποιον που είναι απλά διαφορετικός, το 50%  των παιδιών απαντούν πως θα απομακρυνθούν γιατί δεν πρέπει να ανακατεύονται σε τσακωμούς! Προφανώς αυτό μαθαίνουν στο σχολείο για δική τους προστασία αλλά αυτό για μένα είναι προαγωγή της αδιαφορίας . 

Άλλη μια ερώτηση που κάνω μετά από συμβουλή εκπαιδευτικού, είναι να κοιτάξουν γύρω στην αίθουσα και να δουν αν μπορούν να βρουν κάποιον που να είναι ακριβώς ο ίδιος μαζί τους. Εκεί είναι που τους εξηγώ και την αξία της μοναδικότητας της ύπαρξης του καθενός από εμάς στον κόσμο!  Εκεί βλέπεις μάτια να λαμπυρίζουν… εκεί είναι που ευχαριστώ ξανά  το Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω όλο αυτό το ταξίδι με το παραμύθι μου! 

- Σκέφτεσαι να γράψεις και κάποιο άλλο βιβλίο; υπάρχει κάτι στο μυαλό σου που θα ήθελες να το μοιραστείς μαζί μας;

Η ανταπόκριση του κοινού μόλις κυκλοφόρησε «Η Γλυκιά Κόκκινη Πιπεριά» ήταν συγκινητική!

 Στη σελίδα του παραμυθιού στο Facebook ( Piperoulla) μου έστελναν φωτογραφίες των παιδιών τους να διαβάζουν την Πιπερούλα! Τα σχόλια ήταν πολύ θετικά και για την ιστορία αλλά και για την εικονογράφηση και την ποιότητα της έκδοσης.  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω  ξανά την Ελένη  για την άψογη εικονογράφηση, αλλά και την Μερόπη  για την επιμέλεια του κειμένου.  Είμαι σίγουρη πώς αυτή η τριάδα σα ξαναδημιουργήσει σύντομα! 

Εν αναμονή της εξάντλησης της πρώτης έκδοσης στους προσεχείς μήνες, δεν θα αρκεστώ μου φαίνετε μόνο στην επανέκδοση αλλά και σε αγγλική έκδοση. Παράλληλα, άρχισα ήδη να δουλεύω την επόμενη περιπέτεια της Πιπερούλας που είναι ακόμη πιο πρωτότυπη!  

Που θα βρείτε την ΠΙΠΕΡΟΥΛΑ

Στην Ελλάδα για αρχή, η Πιπερούλα τα φιλοξενείτε στην Αθήνα στις Εκδόσεις ΚΑΛΟΚΑΘΗ στην Λεωφόρο Ακαδημίας 96-98 και στην Θεσσαλονίκη στις Εκδόσεις ΜΑΛΛΙΑΡΗ στην οδό Ερμού 53 αλλά και μέσω της ιστοσελίδας www.malliaris.gr με αποστολές ΠΑΝΤΟΥ!!!  

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις