Πολιτική

Ν. Ξυδάκης: Η λιτότητα απέτυχε παντού


«Φαίνεται καθαρά πως όσο περισσότερη λιτότητα επιβάλεις σε μία χώρα, τόσο βυθίζεις το ΑΕΠ και την ρίχνεις βαθύτερα στην ύφεση,αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο»,προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να αφεθεί να πάρει ανάσα την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup.

. Ο κ. Ξυδάκης «ακτινογράφησε» δηλώσεις παραγόντων στην ίδια τη Γερμανία, που όπως είπε, είναι «από ήπιες έως και υποστηρικτικές» για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στο «πλέγμα» ΔΝΤ και πολιτικών συμφερόντων στην Ευρώπη

Στην αρχή της συζήτησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρατήρησε ότι έχουν πληθύνει οι θετικές παραδοχές – και στην ίδια τη Γερμανία.  Όπως είπε, δεν είναι μόνον οι δηλώσεις στελεχών του SPD ή  του Χριστιανοδημοκράτη Γκίντερ Έτινγκερ, αρμόδιου για τον προϋπολογισμό Επιτρόπου της ΕΕ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν νοείται λιτότητα δίχως τέλος στην Ελλάδα. Θα πρέπει να συνυπολογιστούν, είπε, πορίσματα ερευνών δημοσιευμένα στο «Σπίγκελ», καθώς επίσης και η έκθεση που έχει διοχετευτεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η οποία αμφισβητεί όλους τους υπολογισμούς του Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ. 

Η πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να κρυφτεί πλέον, διαπίστωσε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε:

 Στην Ισπανία, όπου λόγω ακυβερνησίας δεν εφαρμόστηκαν επί δυο χρόνια προγράμματα λιτότητας, παρουσιάζεται βελτίωση σε όλους τους δείκτες.  Εμφανή σημάδια κάμψης της ύφεσης παρατηρούνται και στην Πορτογαλία. (…). Υπενθυμίζω ότι η πορτογαλική κυβέρνηση, στην  οποία συμμετέχουν Ριζοσπαστική Αριστερά και Κομμουνιστικό Κόμμα, αύξησε αμέσως τον βασικό μισθό. Αυτό που χαρακτηρίστηκε… τρομακτική μονομερής ενέργεια, όταν επρόκειτο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:…».  

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά «συγκλίνουν στην παραδοχή ότι πρέπει να καμφθεί η τιμωρητική εμμονή του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του κυρίου Τόμσεν, που συνεχίζει το λάθος, για να μη χάσει τη θέση του».

«Αίτηση στο Βερολίνο να διοριστεί πρωθυπουργός...» 

Ο κ. Ξυδάκης ρωτήθηκε κατά πόσο όλα αυτά είναι όντως ευοίωνα εν όψει  συνεδρίασης του Eurogroup, δοθείσης μιας διπλής, «πικρής εμπειρίας»,  σύμφωνα με την οποία τα μεν καλά λόγια που είχαν εκστομιστεί – όσα είχαν εκστομιστεί- τον Ιανουάριο του 2015 (εκ μέρους Σουλτς, Γιούνκερ, κλπ) αναιρέθηκαν στην πράξη, οι δε δανειστές έβρισκαν κάθε φορά τη χειρότερη δυνατή – για εμάς- συνιστώσα, όταν διαφωνούσαν.   

Απαντώντας ο κ. Ξυδάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ηγεσία του ΔΝΤ είναι προφανές ότι συνωμότησε εναντίον τον ίδιων των εταίρων και των αρχών του Ταμείου. Δεν εξετάζω αν τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι καλά η κακά, αλλά την πρακτική που στην περίπτωση της Ελλάδας παραβιάστηκε: Το Ταμείο πρώτα αρχίζει με ένα γενναίο κούρεμα χρέους και κατόπιν συνεχίζει. Στην Ελλάδα ‘κουρεύτηκαν’ μόνο τα χρήματα κρατικών φορέων, δυο χρόνια αργότερα. Ο κ. Σόιμπλε το ξέρει, έτσι έσωσε την «Ντόιτσε Μπανκ» και άλλες 5-6 τράπεζες που ακόμη έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους (…). Δεν ζητήσαμε εμείς δάνειο από τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία. Ο κ. Σόιμπλε το μεθόδευσε, για να καλυφθούν άλλα χρέη».

Είναι αλήθεια ότι οι δανειστές κάθε φορά «γεφυρώνουν» τις διαφωνίες τους με τρόπο οδυνηρό για εμάς «καθώς δεν τους κοστίζει τίποτε και την πληρώνει ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο κ. Ξυδάκης. «Βλέπουμε όμως ότι τώρα υπάρχουν κάποια ρήγματα» σε αυτή τη λογική, σε αυτό το μέτωπο, πρόσθεσε, κάνοντας μνεία στις προαναφερθείσες δηλώσεις Γερμανών παραγόντων, αλλά και σε δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου. «Αναπόφευκτα, γεννιούνται πλέον ερωτήματα (…). Επτά χρόνια λιτότητα, γιατί δεν ‘ίσιωσε’ το πράγμα;»

Τόνισε ακόμη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπήρχαν και υπάρχουν φυσικά και οι δικές μας αδυναμίες, στη διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, στο πολιτικό σύστημα». Αυτές όμως δεν αντιμετωπίζονται, τόνισε, «με όρους αποικίας, ούτε φυσικά με το να πηγαίνει κάποιος στο Βερολίνο και να υποβάλλει αίτηση να διοριστεί πρωθυπουργός». Αυτό, συνέχισε «αποτελεί εξευτελισμό για την ίδια την ελληνική δημοκρατία».                 

«Πού βρίσκει η Γερμανία αυτά τα πλεονάσματα ;»

«Δεν νομίζω ότι στην Ευρώπη κάποιοι θέλουν να μην δυσαρεστηθεί το ΔΝΤ, δεν είναι αυτό το πρώτιστο μέλημα» ανέφερε και ο κ. Ξυδάκης και συνέχισε: « Όλα γίνονται για το πολιτικό συμφέρον κυβερνήσεων που έχουν… ταράξει τους πολίτες τους στο ψέμα και δεν θέλουν να αποκαλυφθούν. Μεγαλύτερος κατασκευαστής ψέματος είναι ο κ. Σόιμπλε, που έφθασε σε σημείο να πει στους συμπατριώτες του πως τις συντάξεις τους τις ‘τρώνε’ οι Έλληνες’…».

Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Eurogroup  μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε έναν συμβιβασμό ο οποίος, αν μη τι άλλο, θα αφήσει την ελληνική κοινωνία να ανασάνει. Είπε δε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία «είναι έτοιμη να πάρει μπροστά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, αλλά και για τις ανισομέρειες στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Η Γερμανία έχει 330 δισεκατομμύρια πλεόνασμα, δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Πού το βρήκε αυτό το πλεόνασμα; Γιατί όλοι οι άλλοι  έχουν ελλείμματα; Κάπως έτσι η ενοποίηση της Ευρώπης έχει καταντήσει κενό γράμμα…».   

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις