Πολιτική

Να μάθουμε να ζούμε με τα capital controls


Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και θα ανασταλούν τα capital controls; Μόλις εγκριθούν απο το ελληνικό και τα ευρωπαϊκά κοινοβουλία η συμφωνία στο συμβούλιο ηγετών και κυρωθούν τα προγράμματα – γέφυρα και το τριετές πρόγραμμα των 85 δισ ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινοβραδυνή συνεντευξή του στην ΕΡΤ.

Μόνο που τα πράγματα δεν  είναι τόσο απλά.  Προέχει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης  προς το παραπαίον ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη διάσωση του οποίου έχει διατυπωθεί πληθώρα σεναρίων και άλλες τόσες ασκήσεις επι χάρτου. Είναι βέβαιο ότι αν ανοίξουν οι τράπεζες όλοι οι δικαιούχοι θα σπεύσουν να βγάλουν καταθέσεις και οικονομίες, απλά για να διασφαλίσουν τα λεφτά τους. Ετσι οι τράπεζες θα βρεθούν χωρίς κεφάλαια με απόλυτη εξάρτηση από τον ELA και το ESM για να επιβιώσουν.

Οι τράπεζες μπορεί να ανοίξουν και για άλλες εργασίες, όμως τα capital controls θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση γιατί αυτό επιτάσσουν οι ανώμαλες συνθήκες. Εκτός κι αν από την κυβερνηση επιτραπεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους στις αρχές του μήνα να λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό του μισθού ή της σύνταξης, για να σταματήσει το αίσχος της ουράς μπροστά στα ΑΤΜ για τα 50 ευρώ της ημερήσιας εκταμίευσης.    

Βρισκόμαστε όμως ακόμη πολύ μακριά από αυτή τη λύση καθώς δεν τ επιτρέπει η ΕΚΤ και ο Ντράγκι που θέλουν πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα για να διασωθεί η αξιοπιστία των τραπεζών. Ας μάθουμε λοιπόν να ζούμε με τα capital controls σε τριτοκομικές συνθήκες γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις