Με Άποψη

Να τελειώνουμε με τους Μαυρογιαλούρους


Εξόχως διδακτική για το πώς ασκείται η πολιτική σε ετούτο τον τόπο, η ιστορία που διηγήθηκε ο Πέτρος Δούκας για το καλοκαίρι του 2007, τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή μοίραζε αφειδώς τα εκατομμύρια προς τους πληγέντες (;) από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Η χώρα θρήνησε τότε 84 νεκρούς, η κοινωνική κατακραυγή για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σώσει ζωές και περιουσίες ήταν τεράστια, όπως και η αποδοκιμασία σε δικαιολογίες, όπως ο περίφημος στρατηγός άνεμος, που αρθρώθηκαν ως επιχειρήματα, αλλά κατέληξαν στη σφαίρα του ανέκδοτου.

Κι όμως, η τότε κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας αυτή τη ανήθικη μέθοδο για να εξαγοράσει τις «ψυχές» των πραγματικών πληγέντων, να δωροδοκήσει την κοινή γνώμη που έπνεε τα μένεα εναντίον της, τα κατάφερε. Ανάτρεψε τη δυσμενή γι’ αυτή κατάσταση και κατήγαγε νίκη στις επόμενες εκλογές, έχοντας «ενταφιάσει» μια εθνική τραγωδία. 

Πρόκειται ασφαλώς για case study, που δεν είναι πρωτοφανές για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, όμως προβάλλει ουσιαστικά συμπεράσματα για τον παλαιοκομματικό τρόπο λειτουργίας, που δυστυχώς τον είχε ενστερνιστεί και εν πολλοί αποδεχθεί ένα μεγάλο «κομμάτι» της ελληνικής κοινωνίας.

«It takes two to tango» όπως σοφά αναφέρει και η ρήση. Όλες αυτές οι πρακτικές, θα απορρίπτονταν εν τη γενέσει τους, αν οι ψηφοφόροι εμφορούνταν από διαφορετικά κριτήρια αξιολόγησης της πολιτικής και των εκπροσώπων τους. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτευτές της ΝΔ, που επιχαίρονται, ακόμα και τώρα, μετά από χρόνια , για εκείνη την πράξη που έφερε εξαιρετικά πολιτικά αποτελέσματα για το κόμμα. Γι’ αυτούς, ο πολιτισμός ρεαλισμός βρίσκεται σύνεγγυς στο «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», όπου οι ηθικές και ιδεολογικές εκφάνσεις-άξονες, δεν έχουν σημασία. Μετράει το αποτέλεσμα, ακόμα κι αν αυτό έχει επέλθει μέσω της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

«Εποποιία» το χαρακτήρισε ο Σπύρος Λιβανός, φράση που του στοίχισε τη θέση του στο υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές, για το πώς κερδίζονται οι εκλογές, το αποκάλεσε ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Ο πολιτικός αμοραλισμός στο μεγαλείο του! 

Αλήθεια υπάρχουν παλαιοκομματικοί εντός της ΝΔ, που ενστερνίζονται τις απόψεις Δούκα, ο οποίος επιχείρησε, ατυχώς, να «ανασκευάσει»; 

Αλήθεια, για όσα απίστευτα δήλωσε με κομπασμό και έπαρση ο κ.Δούκας, υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007, δεν εγείρεται θέμα κατασπατάλισης του δημοσίου χρήματος και ενδεχομένως ανοίγματος του εν λόγω «φακέλου» για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα στην… εποποιία, αλλά δεν φτάνουν μόνον τα γρήγορα αντανακλαστικά. Απαιτείται από τον πρωθυπουργό αλλά από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να απομονωθούν, να εξαϋλωθούν οι άθλιες «λογικές» και συμπεριφορές εξαγοράς των πολιτικών συνειδήσεων. 

Νώντας Βλάχος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα