Διεθνή

Νέα εποχή και στην κινεζική περιφέρεια με την εισαγωγή των POS


  Νέα εποχή φαίνεται πως έρχεται και για την κινεζική περιφέρεια με την εισαγωγή των POS, αποσκοπώντας έτσι να βάλει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από την έλλειψη ΑΤΜ μηχανημάτων. 

Ο Γουάνγκ Γουεντζχένγκ είναι από το χωριό Νταπίνγκ, μια ορεινή περιοχή με υψόμετρο 2.500 μέτρων στην κομητεία Χετζχένγκ, στη νοτιοδυτική επαρχία Γκανσού. Είναι από τις φτωχότερες περιοχές στην Κίνα και ιδιαίτερα αραιοκατοικημένη, γεγονός που αποτρέπει τις τράπεζες να τοποθετήσουν εκεί αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑTM). «Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου εδώ», λέει ο Γουάνγκ. «Για χρόνια έπρεπε να διασχίζουμε ολόκληρα βουνά απλά και μόνο για να κάνουμε μια κατάθεση, μια ανάληψη ή μια μεταφορά χρημάτων».

Σύντομα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, για ανθρώπους όπως ο Γουάνγκ, αυτή η δοκιμασία σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα γίνει παρελθόν, καθώς οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές προωθούν χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ανοικτές σε όλους, στην κινεζική περιφέρεια, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους κατοικούν μακριά από αστικά κέντρα να έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με χαμηλό κόστος. Στο Γκανσού, για παράδειγμα, οι κινεζικές τράπεζες συνεργάζονται με καταστηματάρχες σε χωριά και πόλεις δίνοντας τους συσκευές POS. Οι ντόπιοι μπορούν να καταθέσουν, να κάνουν ανάληψη ή να μεταφέρουν χρήματα μέσω των συσκευών αυτών, λύνοντας το πρόβλημα του να εγκατασταθούν ATM με υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με το κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας στο Λαντζόου, πάνω από 21.300 τέτοια «σημεία υπηρεσιών» έχουν ήδη δημιουργηθεί στην επαρχία, προσφέροντας βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε πάνω από 22 εκατ. κατοίκους μη αστικών περιοχών. Το σημείο παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο χωριό του Γουάνγκ άνοιξε το 2013 σε ένα μικρό κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Λι Σιουλάν εγκατέστησε μια συσκευή POS με την βοήθεια της τράπεζας. Με τη συσκευή αυτή, οι χωρικοί δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδέψουν στους δύσβατους ορεινούς δρόμους για να κάνουν συναλλαγές κάτω των 5.000 γιουάν (752 δολαρίων). Οι χωρικοί συνήθως έρχονται για να κάνουν ανάληψη χρημάτων και μετά αγοράζουν κάποιες καθημερινές προμήθειες στο κατάστημά του, λέει ο Λι. «Αυτό αύξησε και την δική μου δουλειά».

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: εάν ένας χωρικός θέλει να κάνει ανάληψη, καταθέτει ένα συγκεκριμένο ποσό στο λογαριασμό του Λι και τότε ο Λι του δίνει μετρητά. Για να γίνει μία κατάθεση, ο χωρικός δίνει μετρητά στον Λι, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρει το ποσό των χρημάτων και πάλι στον τραπεζικό λογαριασμό του χωρικού. Πολλές μικρές πόλεις και χωριά στη Γκανσού δεν είχαν τέτοιου είδους υπηρεσίες έως το 2012. Σήμερα, έξι τράπεζες στη Γκανσού έχουν ακολουθήσει τη νέα αυτή τάση και οι υπηρεσίες που προσφέρουν έχουν επεκταθεί και στην πληρωμή λογαριασμών και την αποπληρωμή δανείων. Από τις αρχές του χρόνου έως τον Σεπτέμβριο, μέσω αυτών των σημείων στη Γκανσού έχουν γίνει περίπου 120.000 αναλήψεις συνολικού ύψους 66,5 εκατ. γιουάν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις