Οικονομία

Νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,3 δισ. του πρώτου μνημονίου


Σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων που προέρχονται από το πρώτο μνημόνιο θα προχωρήσει η Ελλάδα μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών, η χώρα μας θα αποπληρώσει τον επόμενο μήνα πριν από το χρονοδιάγραμμα 5,3 δισ. ευρώ δανείων που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης. Όπως σημείωσαν, μάλιστα οι αξιωματούχοι, ελπίζει να επαναλάβει παρόμοια ενέργεια πρόωρης αποπληρωμής το 2024.

«Στις 15 Δεκεμβρίου, θα αποπληρώσουμε νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ στις χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή αναφέρεται σε δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025.

Η Ελλάδα ανέκτησε πρόσφατα πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια στην κατηγορία «junk». Πέρυσι, εξόφλησε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 -δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και ελπίζει να συνεχίσει στην ίδια πορεία το 2024.

«Μπορεί να αποπληρώσουμε νωρίτερα περισσότερα διμερή δάνεια το επόμενο έτος», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα.

Οι χώρες της ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του λεγόμενου Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με διάρκεια έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή φέτος, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά περίπου 13 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα