Οικονομία

Νέα πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων σχεδιάζει η κυβέρνηση


Σε νέα πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη πετυχημένη στρατηγική των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ΕΡΤ, το οικονομικό επιτελείο υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πρόωρη εξόφληση δόσεων ύψους έως και 5,3 δισεκ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027, από τα ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει επεξεργαστεί και ένα δεύτερο, ηπιότερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά θα περιοριστεί στα δάνεια του 2026 ύψους 2,645 δισεκ. ευρώ με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Να θυμίσουμε ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2023, η χώρα μας προχώρησε στην πρόωρη εξόφληση δανείων του Greek Loan Facility, συνολικού ύψους 5,29 δισ. ευρώ που έληγαν το 2024 και το 2025. Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, το οποίο συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010 και περιελάμβανε διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης (52,9 δισ.) και το ΔΝΤ (20,1 δισ.).

Ο ΟΔΔΗΧ, στη στρατηγική του ενόψει του 2024, προσβλέπει στην άντληση ποσών έως 10 δισ. ευρώ  από τις διεθνείς αγορές, από την έκδοση νέων ομολόγων. Οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.  Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει την πρόωρη αποπληρωμή του διμερούς δανείου με τις χώρες της Ευρωζώνης (Greek Loan Facility – GLF), υπολογίζοντας συνολικά 12 δισ.ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους. Επίσης στο σχεδιασμό εδράζεται και η μείωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των 45 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου κατά 2-3 δισ. ευρώ. 

O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα