Χρηστικά

Νέες αναδρομικές αυξήσεις συντάξεων έως και 700 ευρώ μετά από λάθος του ΕΦΚΑ!


Οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές για χιλιάδες συνταξιούχους, ενώ για άλλους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά

Νέες αναδρομικές αυξήσεις συντάξεων επιφέρει ένα λάθος του ΕΦΚΑ, που αφορά στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων.

Μετά από εξώδικη δήλωση και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα  του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε το λάθος που είχε γίνει και ανοίγει ο δρόμος, ώστε να διορθωθούν αυτά τα λάθη και δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Οι αυξήσεις για ορισμένους συνταξιούχους θα είναι λογιστικές, αφού θα περιοριστεί σημαντικά η προσωπική τους διαφορά ή θα μηδενιστεί. 

Ωστόσο, για αρκετές χιλιάδες συνταξιούχων θα είναι πραγματικές, αφού θα μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και σε αυτή την περίπτωση, το όποιο υπερβαίνων ποσό προκύπτει, θα το λάβουν ως αύξηση στη σύνταξη η οποία σε αρκετές περιπτώσεις η αύξηση θα είναι μεγάλη.

Ειδικότερα, μετά την καταγγελία του ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ με έγγραφό του, διαπιστώνει και ο ίδιος το λάθος (μη εφαρμογή νόμου) που έχει γίνει με το ασφάλιστρο που χρησιμοποιήθηκε και τα βαρέα ανθυγιεινά και υπερβαρέα για να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, ο οποίος, με τον τρόπο που έγινε, έδινε μεγαλύτερες συντάξεις στις συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Το ΕΝΔΙΣΥ είχε ενημερώσει του αρμόδιους υπουργούς και τον ΕΦΚΑ για το λάθος, που οφείλονταν βασικά στο ότι δεν είχαν συμπεριληφθεί τα βαρέα, ανθυγιεινά και υπερβαρέα ένσημα καθώς και το αυξημένο ασφάλιστρο.

Πιο αναλυτικά, ο επανυπολογισμός του 2019 έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα:

  • Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%.
  • Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.
  • Παράλληλη ασφάλιση: Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).
  • Συντάξεις χηρείας: δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας.

Αύξηση έως και 700 ευρώ

Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι υπάρχει λάθος στην α’ φάση του επανυπολογισμού, επειδή σε αυτή την περίπτωση δεν αξιοποιήθηκε σωστά το επιπλέον ασφάλιστρο.

Σε ένα παράδειγμα που αναφέρεται στην απάντηση του e-ΕΦΚΑ, η αύξηση της σύνταξης φτάνει τα 691,87 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, η ανταποδοτική σύνταξη ήταν 1.582,18 ευρώ (ν.Κατρούγκαλου) και 1.733,60 ευρώ (ν.Βρούτση) ενώ ο e-ΕΦΚΑ είχε λανθασμένα υπολογίσει ανταποδοτική σύνταξη 1.041,73 ευρώ.

Συνολικά η διαφορά στην ανταποδοτική σύνταξη που προκύπτει είναι 691,87 ευρώ το μήνα.

Τέλος, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί όλους τους συνταξιούχους, που γνωρίζουν ότι διέθεταν βαρέα ένσημα περισσότερα των ενσήμων που έχουν υπολογιστεί στην σύνταξή τους , καθώς και αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20% και είναι συνταξιούχοι πριν της 13/5/2016, να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο έχοντας την απόφαση κύριας – επικουρικής σύνταξης, κωδικούς TAXISNET και το ΑΜΚΑ τους, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι δικαιούχοι.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα