Χρηστικά

Νέες διατάξεις για αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία


Διατάξεις για την αναβίωση ρυθμίσεων οφειλών που έχουν χαθεί περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Απριλίου. Στόχος είναι να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Με τις νέες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα αναβίωσης ρυθμίσεων, εφ' όσον καταβληθούν  τα ποσά των εκπρόθεσμων δόσεων - όσες κι αν είναι - μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Η αναβίωση δεν αφορά ρυθμίσεις που έχουν απολεσθεί με πράξη του Προϊσταμένου ΔΟΥ.

Εάν ο οφειλέτης δικαιούται επιστροφές φόρων ή ποσών από παρακρατήσεις λόγω έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας, η φορολογική διοίκηση θα πιστώσει κατά προτεραιότητα αυτά τα ποσά στις εκπρόθεσμες δόσεις.

Με το σχέδιο νόμου εξορθολογίζονται οι κανόνες που αφορούν την απώλεια ρυθμίσεων. Σήμερα, η μη υποβολή των προβλεπόμενων δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ ή η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα έχει ως συνέπεια την απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές.

Το ίδιο ισχύει και για τυχόν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, που, εάν δημιουργηθούν για έστω και μια ημέρα, συνεπάγονται απώλεια της ρύθμισης.

Με τις διατάξεις που έχουν τεθεί σε διαβούλευση, δίνεται η δυνατότητα πληρωμής εντός 3 μηνών και τακτοποίησης των οφειλών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια της ρύθμισης.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

- Έχουν υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.

- Έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα