Χρηστικά

Νέο Εξοικονομώ: Τι αλλάζει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις


Ανοίγει η «βεντάλια» για περισσότερες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού βεληνεκούς, στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ» του υπουργείου Ενέργειας. Παράλληλα σ’ ό, τι αφορά στα νοικοκυριά δημιουργείται μια νέα υποκαταγορία για ενεργειακά ευάλωτους και αδύναμους. 

Συγκεκριμένα για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα διατεθούν 450 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις, που αφορούν επενδύσεις και επαγγελματίες ενεργειακής αναβάθμισης και ηλεκτρονικής εξοικονόμισης, μέχρι το τέλος της τρέχουσας. Παράλληλα, όπως επισήμανε, μιλώντας στο Open, θα δωθεί έμφαση στην κατασκευή φωτοβολταϊκών, προκειμένου «να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να συμψηφίσουν να αυτοκαταναλώνουν ενέργεια, πράσινη ενέργεια και έτσι και να προστατεύουμε το περιβάλλον αλλά και να έχουμε χαμηλότερες τιμές».

Αναφορικά με τα νοικοκυριά, η πλατφόρμα για το νέο πρόγραμμα  θα ανοίξει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά δημιουργείται μια ειδική υποκατηγορία για τους ενεργειακά ευάλωτους και αδύναμους, ενώ θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων.
Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια (κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και κάτω από 10.000 οικογενειακό). Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως το ποσό που δεν καλύπτει το “Εξοικονομώ”, θα δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά με δάνειο που εγγυάται το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι κατηγορίες παρεμβάσεων που επιδοτούνται είναι: Εγκατάσταση κουφωμάτων / συστημάτων σκίασης / αερισμού, θερμομόνωσης, συστημάτων παροχής ζεστού νερού χρήσης, συστημάτων θέρμανσης / ψύξης και «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας. Αναλυτικά οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις