Χρηστικά

Νέο «καθεστώς» για τις δηλώσεις ΦΠΑ – Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και επαγγελματίες


Πότε έρχονται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ – Ανοίγει ο δρόμος για αυτόματες επιστροφές

Αλλάζει το φορολογικό τοπίο για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς από το Νοέμβριο «εγκαινιάζεται» το νέο σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ. Το νέο «καθεστώς» στις δηλώσεις ΦΠΑ αναμένεται να αποτελέσει το προπομπό και να δημιουργήσει τις συνθήκες για τις αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ, κάτι που αποτελεί και τον διακαή πόθο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών.

 Η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA είναι η βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούνται τα απαραίτητα φορολογικά και λοιπά στοιχεία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσυμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ. Τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, έχοντας λάβει υπόψη τα παρεχόμενα στοιχεία από την πλατφόρμα MyDATA, θα υπολογίζουν με ακρίβεια τον οφειλόμενο ΦΠΑ των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Η διαδικασία όπως την έχουν περιγράψει οι ιθύνοντες της ΑΑΔΕ, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα να τροποποιούν την προσυμπληρωμένη δήλωση, στην περίπτωση που διαφωνούν με στοιχεία βάσει των οποίων έγινε ο υπολογισμός. Η ΑΑΔΕ και το οικονομικό επιτελεί εκτιμούν ότι  η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει και σε επίσπευση των επιστροφών ΦΠΑ, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή αλλά και τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από επιχειρήσεις.

Mέσω της πλατφόρμας MyData, η διαπίστωση των μεταβολών στον τζίρο είναι αυτόματη, αφού τα στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα στους φορολογικούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Παράλληλα ελέγχεται η αυθεντικότητα των εγγραφών στα e-βιβλία, η τήρηση ασφαλούς αρχείου και η διασφάλιση της αποτροπής διορθώσεων στα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στη «μερίδα» του υπόχρεου που τηρείται στην εφαρμογή myData.

Πάνω από 1 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά βιβλία

Σύμφωνα με τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερες από 1,06 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία ενώ ο τζίρος από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ αγγίζουν τα 705 δισ. ευρώ. Επίσης έχουν εκδοθεί 1,177 δισεκατομμύρια παραστατικά. Επίσης στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 202.413 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, έχοντας εκδώσει ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.

Ποια στοιχεία στέλνονται

Τα δεδομένα που διαβιβάζονται την πλατφόρμα MyData, για κάθε στοιχείο λιανικής πώλησης, που εκδίδεται είναι τα εξής:

  • Α.Φ.Μ. του εκδότη
  • Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης
  • Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης
  • Ημερομηνία και ώρα έκδοσης
  • Συντελεστής ΦΠΑ
  • Συνολική αξία παραστατικού.
     
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα