Αγορές

Νέο ράλι στις τιμές φυσικού αερίου! – Η Ρωσία δεν αύξησε τις ροές


Νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου προκαλεί η προσωρινή (;) αθέτηση της υπόσχεσης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για αύξηση-αρχής γενομένης από σήμερα- των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του βασικού ρωσικού αγωγού. Ο παραδόσεις φυσικού αερίου από την Gazprom-στην οποία είχε δοθεί η σχετική εντολή- προς την Ευρώπη, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εκτόξευσε και πάλι τις τιμές, προκαλώντας αναστάτωση και απογοήτευση στους traders.

Το ολλανδικό συμβόλαιο, που αποτελεί το βασικό σημείο αναφοράς-τάσης στη Γηραιά Ήπειρο, καταγράφει σήμερα αύξηση 10%, καταδεικνύοντας το κλίμα ανησυχίας που διαμορφώθηκε σήμερα αλλά και την τάση ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου που θα εδραιωθεί και πάλι, εάν η Ρωσία δεν προχωρήσει-όπως δεσμεύτηκε- στην αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Όλα έδειχναν, μετά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν προς την Ευρώπη και την εντολή στην Gazprom για διοχέτευση πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ότι οδεύαμε προς αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Οι τιμές φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά, σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχαν σκαρφαλώσει τους προηγούμενους μήνες.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν  έδωσε εντολή στον Αλεξέι Μίλερ, ισχυρό άνδρα της Gazprom, να αρχίσει την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων αερίου στην Ευρώπη, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αναπλήρωση των αποθεμάτων της Ρωσίας. Ο Μίλερ δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αναπλήρωσης των ρωσικών αποθεμάτων θα έχει ολοκληρωθεί την 1η Νοεμβρίου και από τις 8 Νοεμβρίου η Gazprom θα είναι σε θέση να αυξήσει την παροχή στην Ευρώπη.

Από αυτές τις δηλώσεις και μετά, η αγορά φυσικού αερίου πήρε το μήνυμα του μεγαλύτερου προμηθευτή και άρχισε η αποκλιμάκωση των τιμών. Η σημερινή εξέλιξη, ωστόσο, δημιουργεί νέες αμφιβολίες και ανησυχίες, που εκφράστηκαν-όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις- στις τιμές του φυσικού αερίου. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα