Χρηστικά

Νέου τύπου διασταυρώσεις στοιχείων από την ΑΑΔΕ


Ειδική εφαρμογή για τη διασταύρωση δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ και ΜΥΦ τίθεται σύντομα σε λειτουργία

Νέου τύπου διασταυρώσεις φορολογικών δεδομένων των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η πλήρης ανάπτυξη των εφαρμογών του taxisnet στενεύει τον κλοιό γύρω από όσους επιδίδονται στο… ευγενές σπορ της φοροδιαφυγής, καθώς η εφορία αναπτύσσει νέες τεχνικές αποκάλυψης της φορολογητέας ύλης.

Το νέο σύστημα διασταυρώσεων ξεκίνησε να αναπτύσσεται από το 2018 και θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2019. Στον Απολογισμό δράσης της ΑΑΔΕ για το έτος 2018, αναφέρεται ότι εκπονήθηκε σχέδιο που προβλέπει τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών αρχείων που περιλαμβάνονται σε τρεις εφαρμογές του συστήματος ΤΑΧΙSnet και συγκεκριμένα:

  • Των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή για την υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών (ΜΥΦ)
  • Των δεδομένων που περιλαμβάνονται στην εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και
  • Των δεδομένων που περιέχει η εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Όπως εξηγεί η Α.Α.Δ.Ε., έχουν ήδη σχεδιαστεί και καθοριστεί οι προδιαγραφές για τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών δεδομένων των ΜΥΦ, των δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος, με σκοπούς τη διενέργεια διασταυρώσεων κι επαληθεύσεων για τον εντοπισμό περιπτώσεων με ενδείξεις για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία και η επιλογή δείγματος υποθέσεων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής, προκειμένου να παραπεμφθούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και να προτεραιοποιηθούν για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Με τον τρόπο αυτό, οι ελεγκτικές αρχές, διασταυρώνοντας τα στοιχεία από τρεις διαφορετικές πηγές, θα μπορούν να εντοπίζουν τυχόν διαφορές στα φορολογικά δεδομένα μιας επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία. Η δυσαρμονία των δηλώσεων ΦΠΑ με τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης ή ένα τιμολόγιο μέσα στις ΜΥΦ, που δεν δικαιολογείται, αυτομάτως εντάσσει τον φορολογούμενο στο δείγμα για έλεγχο και φυσικά στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Το νέο σύστημα των διασταυρώσεων μπορεί να αποδειχτεί αποδοτικό, αλλά προκαλεί ερωτηματικά. Πώς μια απλή και αυτονόητη κίνηση, δηλαδή η διασταύρωση των στοιχείων του εισοδήματος με τον ΦΠΑ και τα τιμολόγια πελατών και προμηθευτών, έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής εφαρμογής και να μην είναι μια συνηθισμένη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα