Πολιτική

Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων στο Χ.Α.


Σε διαδικασία συσσώρευσης κινείται τις τελευταίες συνεδριάσεις το ελληνικό χρηματιστήριο με τα ζητήματα του εσωτερικού μετώπου και ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να συνεχίζουν με αναγγελία προόδου γύρω από το φορολογικό, όχι όμως και το ασφαλιστικό.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης η κρίση «Μουζάλα» που ταλανίζει την κυβέρνηση αλλά και οι συζητήσεις για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.
Στο μέτωπο της διπαραγμάτευσης προσδοκάται να αναγγελθεί η επίτευξη «κάποιας συμφωνίας» τις επόμενες ημέρες, ενόψει του δεδομένου ότι το τέλος της επόμενης εβδομάδος (27/3) συμπίπτει με το Πάσχα των Καθολικών που συνιστά αργία για τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη επαναλαμβάνεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή της Τουρκίας, που αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το προσφυγικό, με την προσδοκία αναγγελίας κάποιας συμφωνίας που να είναι δυνατό να εφαρμοστεί και να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη.

Στο τέλος της εβδομάδος θα ολοκληρωθεί και η μετάταξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Αναδυόμενες Αγορές, με την προσδοκία κάποιων υπολογίσιμων νέων ροών λόγω του rebalancing (αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης) στους δείκτες, συντηρώντας έτσι κάποιες θετικές χρηματιστηριακές προσδοκίες.

Οι ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων των Τραπεζών, από κοινού με την οριστικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των NPL’s, αποτέλεσαν την πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη της οικονομικής ειδησεογραφίας. Επιδιώκοντας το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό θωράκισής τους, οι τράπεζες εμφάνισαν υψηλές προβλέψεις με στόχο την δυνατότητα καταγραφής κερδοφορίας στα καθαρά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης, καθώς ήδη αυτό συντελείται στα οργανικά αποτελέσματα του 2015.

Παράλληλα, η Τράπεζα Ελλάδος δημοσιοποίησε το πλαίσιο λειτουργίας των Φορέων που θα αναλάβουν τα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αναγγέλλοντας ότι η αδειοδότηση των υποψήφιων Φορέων θα ξεκινήσει μετά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, η όλη διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική κινητικότητα (αναθέσεις διαχείρισης /πωλήσεις NPLs) μετά το 1ο εξάμηνο. Στο διεθνές περιβάλλον, ο Μάριο Ντράγκι πέτυχε να αναγγείλει, με πειστικό τρόπο, την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης, προκαλώντας θετική διέγερση στις αγορές αλλά και έντονη μεταβλητότητα.

Οι εξελίξεις λοιπόν (της Federal συμπεριλαμβανομένης το επόμενο διήμερο),  εγγυώνται έντονες διακυμάνσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και στην Ελληνική, για το επόμενο διάστημα, αναμένοντας τα δεδομένα εκείνα που ίσως σηματοδοτήσουν ευκρινέστερα μια πιθανή τάση.

Τεχνική ανάλυση


Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σαν πρώτο ζητούμενο το οποίο και επετεύχθη με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 578 μονάδων και όλα θα κριθούν στην «απαιτητική» ζώνη των 600-603 μονάδων.
Από την άλλη, μία κατοχύρωση των 547 μονάδων, που είναι και κύρια στήριξη, θα μας φέρει στην περιοχή των 515 μονάδων.

Στην περίπτωση του FTSE 25 πάντα με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, η κατοχύρωση των 157 μονάδων θα μπορούσε να μας φέρει στις 164 μονάδες. Σε περίπτωση διάσπασης των 148 μονάδων, το πιο πιθανό είναι να βρεθούμε στην περιοχή των 139 μονάδων.

Στατιστικά συνεδρίασης


Πτώση -0,11% ο Γενικός Δείκτης στις 578,64 μονάδες. Απώλειες -0,18% ο FTSE 25 στις 158,73 μονάδες. Πτώση -0,18% ο τραπεζικός δείκτης στις 43,63 μονάδες. Στα 7,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Αμετάβλητη στα 2 ευρώ η Alpha Bank, στα 0,182 ευρώ η Πειριαώς, κέρδη +0,84% η Εθνική στα 0,24 ευρώ,  +0,47% η Eurobank στα 0,853 ευρώ. Ανοδικά κινούνται Ελλάκτωρ +0,72%, ΕΛΠΕ +1,71%, Intralot +2,61%, Μυτιληναίος +0,87%, Motor Oil +0,1%. Απώλειες -0,45% ο ΟΠΑΠ, -0,62% ο ΟΤΕ, -0,57% ο Τιτάνας.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις